Relationship between organizational commitment and organizational-professional conflict: The case of electrical engineers in Turkey
Örgütsel bağlılık ve örgütsel mesleki çatışma arasındaki ilişki: Türkiye'deki elektrik mühendisleri üzerine bir araştırma
- Tez No: 72984
 - Danışmanlar: DR. DEMET VAROĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: İşletme, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Organizational Commitment, Professional Commitment, Professionalism, Organizational-Professional Conflict, Engineers. IV
 - Yıl: 1998
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 113
Özet
öz ÖRGÜTSEL BAĞLILIK VE ÖRGÜTSEL - MESLEK! ÇATIŞMA ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE'DEKİ ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ÜZERİNE BÎR ARAŞTIRMA Kavi, Alptekin Yüksek Lisans, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Demet Varoğlu Aralık 1998, 100 sayfa Örgütsel-mesleki çatışma kavramının, profesyonellerin mesleki amaçlan ve beklentilerinin çalıştıkları örgütlerin kontrol mekanizmaları, uygulamaları ve amaçlarıyla uyuşmadığında ortaya çıktığı literatürde tartışılagelmiştir. Bu çatışmanın kişiye ve örgüte olumsuz sonuçlan olarak örgütsel bağlılığın ve iş tatmininin azalması, işten ayrılma oranının artması belirlenmiştir. Bu araştırma, örgütsel-mesleki çatışma kavramını Türkiye'deki mühendisler üzerinde incelemektedir. Amaç, örgütsel-mesleki çatışma kavramının belirleyici öğelerini anlamak ve bu kavramın örgütsel bağlılık kavramıyla ilişkisini araştırmaktır. Profesyonel değer sistemiyle uygunluk gösteren bazı örgütsel düzenlemelerin profesyonellerin örgütsel bağlılıklarını artırma ve örgüt-profesyonel çatışmasını azaltma açısından önemi tartışılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, örgütteki mesleki kariyer olanakları ile mesleki teşvikler, mesleki bağlılık, terfilerdeki kriterler ve çalışma arkadaşlığı örgütsel-mesleki çatışmanın önemli belirleyicileri olarak bulunmuştur. Ayrıca örgütsel-mesleki çatışmanın örgütsel bağlılığın önemli bir belirleyicisi olduğu bulunmuştur. Anahtar sözcükler örgütsel Bağlılık, Mesleki bağlılık, Profesyonellik, örgütsel- Mesleki Çatışma, Mühendisler. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN ORGANIZATIONAL COMMITMENT AND ORGANIZATIONAL-PROFESSIONAL CONFLICT: THE CASE OF ELECTRICAL ENGINEERS IN TURKEY Kavi, Alptekin M.B.A., Department of Management Supervisor. Dr. Demet Varoğlu December 1998, 100 pages Organizational-professional conflict has been argued to exist when professionals are employed in organizations, where the professional's goals and expectations do not match with the organization's control mechanisms, procedures, or goals. Reduced organizational commitment, increased turnover and decreased job satisfaction have been identified as outcomes of this conflict which adversely affect both the individual and the organization. This thesis analyzes the concept of organizational-professional conflict in the context of engineers in Turkey. The objective is to investigate the antecedents of organizational-professional conflict, and how this construct is related to organizational commitment. It is argued that some organizational characteristics that are compatible with the professional value system are important for reducing the organizational-professional conflict and enhancing the commitment of the professional to the organization. IllThe study is conducted on a sample of electrical engineers. The model was tested by collecting data from the sample using a questionnaire. The data were analyzed by correlation and regression analyses. The results of the study suggest that existence of professional career opportunities and professional incentives in the organization, professional commitment of the employee, legitimacy of the criteria for promotions, and collegiality in the organization are significant as determinants of organizational-professional conflict. In addition, this construct have been found to be a significant determinant of organizational commitment.