2010-2018 yılları arasında petrol fiyatlarındaki değişimin Irak'ın iktisadi büyümesi üzerine etkileri
The effects of change in oil prices between 2010-2018 on Iraq's economic growth
  1. Tez No: 729903
  2. Yazar: MUHAMAD HADİ HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL FIRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, petrol fiyatı, ekonomik değişkenler, petrol fiyatlarındaki değişimler, Economic growth, oil price, economic variables, changes in oil prices
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Petrolün dünya ekonomisinde varlığının etkili bir rolü vardır. Bu rol, ekonomisinin büyük bir kısmı petrol gelirlerine dayanan petrol ülkeleri için çok önem atfetmektedir. Petrolün bu ülkelerin ekonomisine en büyük etkisi küresel petrol fiyatları kanalıyla olmaktadır. Buna göre, bu çalışmada 2010-2018 döneminde Irak'ın iktisadi büyümesi ile petrol fiyatları arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı, petrol fiyatlarındaki değişimlerin Irak'ın ekonomik büyümesi üzerindeki etkisini anlamaktır. Veri toplamak için kütüphane ve gözlem yöntemleri, araştırma verilerini analiz etmek için ekonometrik yöntemler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, artırılmış Dickey-Fuller testi kullanılarak incelenen tanımlayıcı istatistikler normal bir statüye sahiptir ve kullanılan değişkenlerin birim kökü yoktur. Değişkenlerin korelasyonu, Korelasyon matrix ve Varyans Şişirme Faktörleri kullanılarak incelenmiştir. Sonuçlar, değişkenlerin hizalanmadığını ve değişkenlerin birbirleri üzerindeki etkisinin normallik düzeyini göstermektedir. Model analizinin sonucu, petrol değişimlerinden Irak ekonomisi üzerinde yüksek düzeyde bir etki olduğunu göstermektedir. Irak ekonomisinin büyük bir bölümünün petrol gelirlerine bağlı olduğu ve petrol gelirlerinin hacminin de dünya petrol fiyatlarına bağlı olduğu açıktır, artan petrol fiyatları Irak için yüksek gelirlere ve ekonomik büyümenin artmasına ve petrolün düşmesine neden olmuştur. Fiyatlar, araştırma döneminde Irak'ta petrol gelirlerinin düşmesine ve ekonomik büyümeye neden olmuştur. Modelin diğer değişkenleri için, ithalat değişkeni dışındaki tüm değişkenler Irak'ın ekonomik büyümesi ile pozitif bir ilişkiye sahiptir, bu da bu değişkenlerin artmasının ekonomik büyümenin artmasına, bu değişkenlerin azaltılmasının ise Irak'ın ekonomik büyümesinin azalmasına neden olduğu anlamına gelmektedir. Ancak ithalat değişken için, Irak'ın ekonomik büyümesinde bir artış azalmaya, bir düşüş ise artışa neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The presence of oil in the world economy has an influential role, this role is very equal for oil countries, countries whose large part of the economy relies on oil revenues. The biggest impact of oil on the economy of these countries is through the global oil price channel. Accordingly, in the present study, the relationship between the economic growth of Iraq and oil prices in the period 2010-2018 has been studied. The purpose of this study is to understand the impact of changes in oil prices on the economic growth of Iraq. Library and observation methods were used to collect data and econometric methods were used to analyze research data. According to the research findings, descriptive statistics have a normal status, and the variables used have no unit root, which were examined using the augmented Dickey-Fuller test. The correlation of the variables was examined using the Correlation matrix and Variance Inflation Factors. The results show the absence of alignment of variables and the level of normality of the effect of variables on each other. The result of the model analysis indicates a high level of impact of the Iraqi economy from oil changes. And it is clear that a large part of the Iraqi economy is dependent on oil revenues, and the volume of oil revenues is also dependent on world oil prices, and rising oil prices have led to high revenues for Iraq and increased economic growth, and falling oil prices led to low Falling oil revenues and economic growth in Iraq during the research period. For the other variables of the model, all variables except the import variable have a positive relationship with the economic growth of Iraq, which means that increasing these variables caused to increases economic growth and decreasing these variables caused to reduces the economic growth of Iraq. But for the import variable, an increase caused to decrease, and a decrease caused to increase Iraq's economic growth.