Borsa İstanbul'da finansal oranlar ve makroekonomik göstergelerle risk ve getiri arasındaki asimetrik ilişki
Asymmetric relationship between financial ratios and macroeconomic indicators risk and return in Borsa Istanbul
  1. Tez No: 729938
  2. Yazar: KÜBRA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KALE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Getiri, Risk, Asimetrik Etki, Eş –Bütünleşme, NARDL, Panel, Stock Return, Risk, Asym metrical Effects, Cointegration, NARDL, Panel
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın amacı finansal oranlar ve makroekonomik değişkenlerde meydana gelen artış ve azalışların imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin hisse senedi getirileri ve riski üzerinde kısa ve uzun dönem asimetrik etkilerinin varlığını araştırmaktır. Bu amaçla 2005Q1-2019Q4 döneminde BIST'da imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmeler analize dahil edilmiştir. Değişkenler arasındaki asimetrik etki Doğrusal Olmayan Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Model (NARDL) ile incelenmiştir. Çalışma panel veri setinden oluştuğundan Panel NARDL modeli kullanılmıştır. Hisse senedi getirileri ve risk bağımlı değişken olarak kullanılırken, bağımsız değişkenler ise cari oran nakit dönüş süresi, toplam borç oranı, öz sermaye karlılığı ve sanayi üretim endeksidir. Analizden elde edilen sonuçlara göre, imalat sanayi ve imalat sanayinin yedi alt sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde, çeşitli finansal oranların ve sanayi üretim endeksinin risk ve getiri üzerinde asimetrik etkilerinin bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the short and long-term asymmetric effects of increases and decreases of financial rates and industrial production index on the stock returns and risk of manufacturing companies. Fort his purpose, enterprises operating in the manufacturing industry in BIST in the period 2005Q1-2019Q4 were included in the analysis . In this study, the asymmetrical effects of increases and decreases in the independent variables on the dependent variable were examined using the Nonlinear Delay Distributed Autoregressive Model (NARDL). Since panel data were used in the study, it was analyzed with the Panel NARDL method. While stock returns and risk are used as dependent variables, the independent variables are current ratio, cash conversion cycle, total debt ratio, return on equity and industrial production index. According to the results obtained from the analysis, it has been determined that various financial ratios and industrial production index have asymmetric effects on risk and return in the manufacturing industry and businesses operating in the seven sub-sectors of the manufacturing industry.