Design of Bi2Te3 saturable absorber based passive Q-switched and mode-locked erbium-doped fiber ring laser
Bi2Te3 doyurulabilir soğurucu tabanlı pasif Q-anahtarlı ve mod-kilitli erbiyum katkılı fiber halka lazer tasarımı
- Tez No: 729949
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALTUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bizmut Tellürid, Dalgaboyu Q-anahtarlı olmayan ve Mod kilitli, Doyurulabilir Soğurucu, Erbiyum katkılı fiber, Q-anahtarlı, Ultra ince film Bi2Te3, Bismuth Telluride, Erbium-doped fiber, Q-switched, Saturable Absorber, Ultra thin film Bi2Te3, Wavelength unable Q-switched, and Mode locked
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tezde önerilen çalışma, ultra ince film doyurulabilir soğurucu üretimi için yeni bir yöntem geliştirmeye ve yeni üretilmiş doyurulabilir soğurucuya dayalı farklı darbeli fiber lazer kaynaklarını ifade etmeye odaklanmıştır. Çeşitli pasif Q-anahtarlı EDFRL türleri gösterildi. En iyi sonuç, pompalama gücü 57,3 mW-417,6 mW arasında değişirken, 6,9512 kHz-63,37 kHz geniş tekrarlama oranı aralığında kararlı çalışmanın elde edildiği çift yönlü pompalama yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Maksimum pompa gücünde gerçekleşen en yüksek çıkış gücü, çıkış darbe enerjisi, tepe darbe gücü, en kısa darbe süresi ve ilgili darbe dizisi tekrar oranı sırasıyla 3,8 mW, 65,459 nJ, 22,3 mW, 2,533 μs ve 63,37 kHz idi. 417,6mW. Ayrıca pasif olarak Q-anahtarlı EDFRL ile ayarlanabilen çeşitli dalga boyu türleri de gösterildi. En iyi sonuç, sırasıyla ileri pompalama 99,9 mW ve geri pompalama 83,7 mW olmak üzere eşit olmayan pompalama güçleri kullanılarak elde edilmiştir. Dalga boyu ayarlama aralığı 47.1 nm idi. Yaklaşık ~ 10,5 m toplam kavite uzunluğuna sahip bu deneyler tarafından gerçekleştirilen en kısa darbe genişliği, 49,73 kHz tekrarlama oranı ile 3,769 µs, ayrıca ilgili çıkış gücü spektrumu, çıkış ortalama gücü, darbe enerjisi ile 1529,45 nm merkezi dalga boyu civarındaydı. pik darbe gücü, lazer ekstraksiyon verimliliği ve -105 dB referans seviyesinde sırasıyla 0,7 mW, 12,9 nJ, 3,4 mW, %0,3716 ve -67 dB SNR. Farklı pompalama yöntemleri ve farklı tek modlu fiber SMF28 uzunlukları kullanılarak çeşitli türde mod kilitli EDFRL'ler gerçekleştirilmiştir, anlık olarak, Q-anahtarlı EDFRL boşluğuna SMF-28'den 171,5 m eklenerek toplam boşluk anormal dağılımı 3,1ps2 elde edilmiştir. .nm-1.km-1. 161,3 mW ila 365,4 mW arasında çift yönlü pompalama gücü kullanılarak, lazer çıkış darbe genişliği, darbe dizisi tekrarlama oranı, çıkış ortalama gücü, çıkış darbe enerjisi, çıkış darbe tepe gücü ve lazer boşluğu çıkarma verimliliği (559,5 ns-554) arasında değişiyordu. ns), (948,8 kHz–950,6 kHz), (1,2 mW-3,3 mW), (1,244 nJ-3,5178 nJ), (2,2 mW-6,3 mW) ve (%0,7316-0,9147).
Özet (Çeviri)
The work proposed in this thesis is focused on developing a new method for ultra thin film saturable absorber fabrication, and express different pulsed fiber laser sources based on the new fabricated saturable absorber. Various kinds of passively Qswitched EDFRL were demonstrated. The best result was obtained by using bidirectional pumping method where stable operating within wide repetition rate range of 6.9512 kHz-63.37 kHz, was obtained as the pumping power varied between 57.3 mW-417.6 mW. The highest realized output power, output pulse energy, peak pulse power, the shortest pulse duration, and related pulse train repetition rate were, 3.8mW, 65.459 nJ, 22.3 mW, 2.533 μs, and 63.37 kHz, respectively, at maximum pump power of 417.6mW. Also various kinds of wavelength tunable passively Q-switched EDFRL were demonstrated. The best result was obtained by using unequally pumping powers where a forward pumping 99.9 mW and backward pumping 83.7 mW, respectively. The wavelength tuning range was of 47.1 nm. The shortest pulse width that realized by this experiments with total cavity length about ~ 10.5 m was 3.769 µs with repetition rate of 49.73 kHz, as well as, the related output power spectrum was around 1529.45 nm central wavelength with output average power, pulse energy, peak pulse power, laser extraction efficiency and SNR of 0.7 mW, 12.9 nJ, 3.4 mW, 0.3716% and -67 dB at - 105 dB reference level, respectively. Various kind of mode-locked EDFRLs were realized with using different pumping methods and different single mode fiber SMF28 lengths, for instant, 171.5 m from SMF-28 was added to the Q-switched EDFRL cavity to have a total cavity anomalous dispersion of 3.1ps2 .nm-1 .km-1. By using bidirectional pumping power from 161.3 mW to 365.4 mW, the laser output pulse width, pulse train repetition rate, output average power, output pulse energy, output pulse peak power, and the laser cavity extraction efficiency were varying from (559.5 ns-554 ns), (948.8 kHz– 950.6 kHz), (1.2 mW-3.3 mW), (1.244 nJ-3.5178 nJ), (2.2 mW-6.3 mW) and (0.7316%- 0.9147), respectively.