Internal audit function: A comparison between private and public sectors in Balkh-Afghanistan
İç denetım fonksiyonu: Belh-Afganistan'da özel ve kamu sektörü karşılaştırması
  1. Tez No: 730004
  2. Yazar: MOHAMMAD JAVİD AFZALİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN NESRİN CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Denetim, İç Denetim ve Yönetim, Özel ve Kamu Sektörü, İç Denetçiler, Belh, Afganistan, Internal Audit, Internal Audit and Management, Private and public Sectors, Internal Auditors, Balkh, Afghanistan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez İstanbul Aydın Üniversitesi'nin MBA programında sunulmuştur. Düzgün bir şekilde kurulduğunda, yönetildiğinde ve yönetildiğinde bir iç denetim, bir kuruluşun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olabilir. İç denetimleri etkin bir şekilde oluşturan, yürüten ve yöneten şirketler, sistemdeki iş tehlikelerini ve verimsizliklerini daha iyi tespit ederek düzeltici adımlar atmalarını ve prosedürleri güçlendirmelerini sağladı. Bu makalenin temel amacı, IAF'yi ve Balkh-Afganistan'daki özel sektör ile kamu sektörlerinin karşılaştırmasını analiz etmektir. Araştırma, seçici bir örneklem stratejisi kullandı ve Afganistan'ın özel ve kamu sektörlerinden iç denetçileri içeriyordu. Analiz, nicel araştırma metodolojileri kullanılarak bir araştırma çalışması tarzında yapılmıştır. Kendi kendine uygulanan anketler, bir tür nicel araştırma aracıdır. Bu anketler 5'li Likert ölçeğinde oluşturulmuş, Balkh'ın P&P sektöründeki iç denetçilerine gönderilmiş ve SPSS istatistik yazılımı ile değerlendirilmiştir. Bulgulara göre, İç denetim yetkinliği, iç denetim bağımsızlığı, iç denetim çalışma kalitesi ve iç denetim yönetim sisteminin kullanımının arttırılması, Belkh Afganistan'ın kamu ve özel sektörlerinde IAF'yi iyileştirmektedir. Kurumsal organizasyonda iç denetimin önemine dair bazı iyi tavsiyeler verilebilir, denetim komitesi, dış denetim ve sahiplik yapısı gibi gelecekteki kurumsal mekanizmalar, IA etkinliği üzerindeki etkileri açısından incelenmelidir. Ek olarak, gelecekteki çalışmalar daha büyük örneklem hacmini ve iç denetimin etkinliğini değerlendirmek için bir ölçeğin keşfini içerebilir. Ayrıca Organizasyon sektörünün, İç Denetim Dış Kaynak Kullanımı ve Yönetim Eğitim Alanının IAF üzerindeki etkisi de kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
This thesis was presented at the University of Istanbul Aydin's MBA program. When properly established, administered, and managed, an internal audit may help an organization accomplish its objectives. Companies that effectively established, ran and managed internal audits became better able to spot their business dangers and inefficiencies in the system, allowing them to take corrective steps and reinforce procedures. The core goal of this paper is to analysing IAF and the comparison of private and public sectors in Balkh-Afghanistan. The research employed a selective sample strategy and included internal auditors from Afghanistan's private and public sectors. The analysis was conducted in the manner of a research study, employing quantitative research methodologies. Self-administered questionnaires are a type of quantitative research instrument. These questionnaires were created on a 5-point Likert scale, sent to Balkh's internal auditors in the P&P sector , and evaluated with SPSS statistical software. According to the findings, increasing the usage of internal audit competence, internal audit independence, internal audit working quality, and internal audit management system improves IAF in the P&P sectors of Balkh Afghanistan. Some good recommendations could be given the importance of internal audit in the corporate organization, future corporate mechanisms such as the audit committee, external audit, and ownership structure should be examined for their impact on IA effectiveness. In addition, future studies could include larger sample size and the discovery of a scale for evaluating the effectiveness of internal auditing. Also, one may use the effect of Sector of organization, outsourcing of internal audit and management training ground over IAF.