Female body andistsmisrepresentation in medicine: Acasestudy of gyneacology
Kadın bedeni ve tıp alanında yeniden sunumu: Bir durum çalışması olarak jinekoloji
- Tez No: 73007
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Beden, Tıp, Feminizm, Jinekoloji, Body, Medicine, Feminism, Gynaecology
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
. ÖZ KADIN BEDENİ VE TIPTA YENİDEN SUNUMU: BİR DURUM ÇALIŞMASI OLARAK JİNEKOLOJİ Yurdakul, Gökçeçiçek Yüksek Lisans, Kadın Çalışmaları Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız Ecevit Haziran 1998, 85 sayfa Modern tıp, varolan kadın karşıtı tutumu kullanmakta ve“bilimsel”düzeyde yeniden üretmektedir. Feminist teori, erkek egemen tıbbı ve tıbbi söylemde kadının temsil edilmesini eleştirir. Bu çalışma, kadın bedeninin tıpta yanlış temsil edilmesi üzerinedir ve dolayısıyla modern tıbbın feminist eleştirisini yapmayı amaçlar. Bu çalışmanın ilk bölümü, tıp sosyolojisinde bedene yaklaşımlar üzerinedir ve bu literatürde kadın bedeninin yerini tartışır. Bu yaklaşımlardaki kadın karşıtlığı ortaya konduktan sonra, modern tıbbın feminist bir eleştirisini yapmak kaçınılmazdır. Bu kuramsal bölümün ardından, bu tezin ikinci bölümü, birinci bölümde yapılan eleştirilere dayanarak kadınların hayatlarının tıbbileştirilen süreçlerini tartışmaktadır. Tıp ve kadın arasındaki kritik ilişki, jinekolojinin üç alanında incelenmiştir Kürtaj, kısırlık ve gebelik. Sonuçta,modem tıbba kadın bakış açısının getirilmesinin gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FEMALE BODY AND ITS REPRESENTATION IN MEDICINE: A CASE STUDY OF GYNAECOLOGY Yurdakul, Gökçeçiçek M.S., The Department of Gender And Women's Studies Supervisor: Assoc. Prof. Yıldız Ecevit June 1998, 85 pages Modern medicine is using the existing gender bias and reproducing it on a“scientific”level. Feminist theory criticised the male dominated medicine and the way that it represents woman in the medical discourse. This study is about the representation of female body in medicine and therefore aims to make a feminist critique of modern medicine. The first part of this study is about the approaches of the body in medical sociology and discusses the place of female body in this literature. As the gender bias is observed in these approaches to female body, it is inevitable to make a critique of modern medicine. After this theoretical section, the second part of this study aims to discuss the medicalized periods of women's lives in a feminist perspective with regard to the critics made in the first part. The critical relationship between medicine and woman isexamined in three areas of gynaecology: Abortion, infertility and pregnancy. Consequently, the necessity of the introduction of women's perspective to modern medicine is expressed.