Measuring export diversification between Turkey and middle east countries over time
Türkiye'nin Orta Doğu ülkelerine yaptığı ihracatın zaman içinde çeşitlenmesinin ölçülmesi
- Tez No: 73008
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ERLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat çeşitlenmesi, Ticaret, . Türkiye Ekonomisi, . Orta Doğu Ülkeleri, Export Diversification, Trade, Turkish Economy, Middle East Countries
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez, Türkiye'nin 1969-1996 yılları arasında Orta Doğu Ülkelerine yaptığı ihracatın çeşitlenmesini ölçmeye çalışmaktadır. Ölçme, dört çeşit indeks oluşturarak yapılmıştır CEEF, TRAD7, CSX ve SPECL. Bu indeksler Standard Uluslararası Ticaret Sınıflandırması, Revizyon 3 verileri kullanılarak oluşturulmuştur. Bu çalışmada, geleneksel ve geleneksel olmayan ihracat sektörleri CEEF kullanılarak ayrıştırılmıştır. Ayrıca, orta vade yapısal değişiklikleri ve ihracat çeşitlenmesi dönemleri ortaya çıkarılmıştır. Bu bilgiler ışığında, Türkiye'nin bu ülkelere yaptığı ihracatın genel bir eğilimi açıklanmaya çalışılmıştır. Son olarak, elde edilen sonuçlar daha önceki çalışmalarla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to measure the export diversification that Turkey has experienced in its exports to the Middle East Countries for the period 1969-1996. Measurement was performed by using the four indexes: CEEF, TRAD7, CSX, and SPECL. These indexes are constructed by using data in the form of Standard International Trade Classification, Revision 3 (SITC). In this study, the traditional and non- traditional export sectors are distinguished by using the CEEF measure. Also, the periods of medium-term structural change and export diversification are obtained. Regarding this information, a general trend for Turkish exports to these countries is outlined. Finally, results are compared with previous studies