The effects of music enrichment program on the academic and social development of children with mild mental disabilities
Müzikle zenginleştirilmiş bir eğitim programının eğitilebilir zihinsel metersil çocukların akademik ve sosyl gelişmelerine etkisi
- Tez No: 73009
- Danışmanlar: PROF. DR. FÜSUN AKKÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Children with Special Needs, Children with Mild Mental Disabilities, Music, Music Therapy, Music Enrichment Program
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
öz MÜZİKLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ BİR EĞİTİM PROGRAMININ EĞİTİLEBİLİR ZİHİNSEL YETERSİZ ÇOCUKLARIN AKADEMİK VE SOSYAL GELİŞİMLERİNE ETKİSİ ÖZEKE, Ezgi Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun Akkök Eylül 1998, 92 sayfa Müzik, bir sanat dalı olarak çocukların pek çok yönden gelişimine katkı sağlar. Eğitimde, çocukların akademik, sosyal, ve dil becerilerinin geliştirilmesi gibi amaçlara hizmet eder. Müzik ayrıca özel eğitime muhtaç çocukların gelişimine de olumlu katkılar sağlar. Eğitim programlarının müzikle zenginleştirilmesinin, özel eğitime muhtaç çocukların akademik, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacağı beklenmektedir. Bu çalışma, eğitilebilir zihinsel yetersizliğe sahip çocukların eğitim programlarının zenginleştirilmesine örnek bir program oluşturmayı vemüzikle zenginleştirilmiş bir eğitim programının eğitilebilir zihinsel yetersiz çocukların akademik ve sosyal becerilerinin gelişimlerine etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Denekler Ankara'da özel eğitime muhtaç çocukların eğitildiği bir özel okul olan Pırıl Özel Eğitim Okulu'ndan seçilmiştir. Bu araştırmaya 10 öğrenci katılmıştır. Deneysel araştırma deseni kullanılmış, deney grubuna 10 haftalık müzikle zenginleştirilmiş bir eğitim programı uygulanmıştır. Deney ve kontrol grubu, Portage Kontrol Listesi'nden alınan öntest ve sontest sonuçlarına göre karşılaştırılmıştır. Sontest ölçümlerinde, Kontrol Listesi'ne eklenen açık uçlu sorular ile öğretmen ve ebeveynlerin gözlemleri alınmıştır. Deney ve kontrol grubu arasındaki farkları ortaya koymak üzere, parametrik olmayan istatistiksel yöntemlerden Mann-Whitney U Testi ve Wilcoxon Testi kullanılmıştır. Sonuçlar iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığını göstermiştir. Bununla birlikte, öğretmenler ve ebeveynlerden alınan gözlemler dikkate alınarak, programın, çocukların sosyal gelişimine bazı olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Anahtar Kelimeler Özel Eğitime Muhtaç Çocuklar, Eğitilebilir Zihinsel Yetersiz Çocuklar, Müzik, Müzikle Terapi, Müzikle Zenginleştirilmiş Eğitim Programı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF MUSIC ENRICHMENT PROGRAM ON THE ACADEMIC AND SOCIAL DEVELOPMENT OF CHILDREN WITH MILD MENTAL DISABILITIES ÖZEKE, Ezgi M.S., Department of Educational Sciences Supervisor Prof. Dr. Füsun Akkök September 1998, 92 pages Music, as an expressive art, contributes to the total development of all children. In education, music can be used to meet non-musical educational objectives, such as improving academic, social or language skills. Music has also positive contributions to the development of children with special needs. Enriching educational programs with music would contribute to academic, social, emotional and cognitive development of children with special needs.This study aims to create an example of educational enrichment program for children with mild mental disabilities and has the purpose of exploring the effects of music enrichment program in academic and social skills of children with mild mental disabilities. The subjects of the study were from Pırıl Özel Eğitim Okulu, which is a special school for children with special needs in Ankara. Ten students participated in the study. The experimental design was used, in which 2 groups were compared on pretest and posttest measures by using Portage Control checklist. In posttest, observations of teachers and parents were collected through the essay questions that were given with the checklist. The experimental group was given a 10 week enrichment program. In order to explore the differences between two groups, nonparametric statistics, Mann-Whitney U and Wilcoxon test were used. The results revealed that there were no significant differences between two groups. However, according to the observations that were collected from the teachers and parents, it could be stated that the program contributed positively to the children's social development.