Acil servis ünitesinin hemşireler üzerindeki psikolojik etkilerinin incelenmesi
The study of the psychological effects of emergency units on nurses
  1. Tez No: 730133
  2. Yazar: AHMED FAISAL KAREEM ALKAABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR KEMAL YAZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Acil Servis, Hastane, Hemşire, İş Stresi, Psikolojik Etkiler, Şatrah, Emergency Unit, Hospital, Nurse, Job Stress, Psychological Effects, Shatrah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Acil servis, kesintisiz sağlık hizmeti ve acil sağlık hizmeti veren bir birimdir. Acil servis hemşireleri diğer birimlerde çalışan meslektaşlarına göre daha yoğun iş stresine maruz kalmaktadır. Bu araştırma, Irak'ta bir Devlet Hastanesi Acil Servisinde çalışan hemşirelerin yaşadıkları iş stresi ve buna bağlı psikolojik sorunları incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma kapsamında 120 hemşire ile görüşülmüştür. İş stresinin hemşireler üzerindeki psikolojik etkilerini incelemek amacıyla araştırmacılar tarafından 56 soruluk bir veri toplama formu hazırlanmıştır. Bu formdaki sorular hemşirelere sorulmuştur. Hemşireler, acil servisin çalışma koşullarından, çalışma saatlerinden, mesleki beklentilerin karşılanmamasından, ekonomik koşullardan, hasta ve hasta yakınları ile iletişim sorunlarından, şiddete maruz kalmaktan şikayetçidir. Bu çalışmada Irak'ta bir Devlet Hastanesinde çalışan acil servis hemşirelerinden acil servislerin psikolojik etkilerine ilişkin soruları yanıtlamaları istenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin sunumunda frekans (sayı, yüzde) analizleri kullanılmıştır. %68,3'ünün ruh sağlığının bozuk olduğu, %87,5'inin depresyon ilacı ihtiyacı olduğu ve %46,7'sinin acil serviste çalışırken hasta ve yakınlarından sözlü veya fiziksel şiddete maruz kaldığı belirlenmiştir. Hemşirelerin %75'i kişinin işi nedeniyle zihinsel bir bozukluk geliştirebileceğine inanmakta, %90'ı acil servisteki çalışma koşullarından memnun, %84,2'si acil serviste yaptıkları iş için takdir edildiklerine inanmakta olup %95'i işteçok stresli hissetmektedir. Araştırmada hemşirelerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, çalışma saatlerinin kısaltılması, hemşire sayısının arttırılması, hemşirelik mesleğinin kurumsallaşması, uzmanlık eğitimine önem verilmesi, ekonomik koşulların iyileştirilmesi, gönüllülüğe önem verilmesi gibi önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Emergency service is a unit that provides uninterrupted health care and emergency medical services. Emergency room nurses are exposed to more intense work stress compared to their colleagues working in other units. This study was conducted as a descriptive study in order to examine the work stress experienced by nurses in the Emergency Service of a State Hospital in Iraq and the Psychological Problems Related to It. Within the scope of the study, 120 nurses were interviewed. A data collection form with 56 questions was prepared by the researchers to examine the psychological effects of work stress on nurses. The questions on this form were asked to the nurses. Nurses complain about the working conditions of the emergency service, working hours, not meeting professional expectations, economic conditions, communication problems with patients and their relatives, and exposure to violence. In this study, emergency room nurses working in a State Hospital in Iraq were asked to answer questions about the psychological effects of emergency units. Frequency (number, percentage) analyzes were used in the presentation of the data obtained from the research. 68.3% of them had poor mental health, 87.5% needed depression medication, and 46.7% had experienced verbal or physical violence from patients and their relatives while working in the emergency room. 75% of nurses believe that a person can develop a mental disorder because of their job, 90% are satisfied with working conditions in the emergency room, 84.2% believe they are appreciated for their work in the emergency room, and 95% feel very stressed at work. In the study, suggestions such as improving the working conditions of nurses, shortening the working hours, increasing the number of nurses, institutionalizing the nursing profession, giving importance to specialty training, improving economic conditions, and giving importance to volunteering are included in the study.