Bir kamu hastanesinde çalışan hemşirelerin dijital hasta kayıtları kullanımına ilişkin memnuniyet ve iş doyum düzeylerinin incelenmesi
An investigation of the levels of satisfaction of nurses workingin a public hospital regarding the use of digital patient records
- Tez No: 955703
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ERKAL İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Dijital hasta kayıt sistemi, hemşire, memnuniyet, iş doyumu, sağlık bilişimi, Digital patient record system, nurse, satisfaction, job satisfaction, health informatics
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
İş doyumu ve memnuniyet kavramları, çalışma hayatının kalitesini ve çalışan performansını etkileyen, birbirini besleyen temel unsurlar olarak öne çıkmaktadır. Bu tanımlayıcı ve kesitsel çalışma, İstanbul ilinde bir kamu hastanesinde görev yapan hemşirelerin dijital hasta kayıt sistemi kullamına ilişkin memnuniyet ile iş doyum düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini, belirlenen kriterleri karşılayan ve sistemi aktif olarak kullanan 168 hemşire oluşturmuştur. Veriler, acil servis, yataklı servis ve yoğun bakım ünitesinde görev yapan hemşirelerden çevrim içi olarak toplanmıştır. Etik kurul ve kurum onamları ile katılımcı rızaları alınmıştır. Veri toplama araçları arasında Kişisel Bilgi Formu, Hemşirelerin Dijital Hasta Kayıt Sistemi Kullanımına İlişkin Bilgi Formu, Dijital Hastane Uygulamaları Anketi ve Hemşire İş Doyum Ölçeği yer almaktadır. Analizlerde Mann Whitney U, Kruskal Wallis, Spearman korelasyon ve Dunn- Bonferroni testleri kullanılmıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunu kadın (%74) ve lisans mezunu (%82,7) hemşireler oluşturmaktadır. Dijital hasta kayıt sistemine yönelik genel memnuniyet düzeylerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir; laboratuvar ve kimlik yönetimi modüllerinde memnuniyet oranları %60'ın üzerindedir. İş doyumu puanının medyan değeri 68 olarak hesaplanmış ve iş doyumunun yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. 30 yaş altı ve kadın hemşirelerin iş doyumu düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksektir. Ayrıca, 1–5 yıl arasında çalışan hemşirelerin memnuniyet ve iş doyumu düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Dijital kayıt sisteminden duyulan memnuniyet ile iş doyumu arasında anlamlı, pozitif ve güçlü bir ilişki saptanmıştır (rs ≈ 0,72; p < 0,001).
Özet (Çeviri)
Job satisfaction and employee contentment are two fundamental and interrelated concepts that significantly influence the quality of work life and employee performance. This descriptive and cross-sectional study aims to examine the relationship between nurses' experiences with digital patient record systems and their levels of job satisfaction in a public hospital in Istanbul, Türkiye. The study sample consists of 168 nurses who met the inclusion criteria and actively used the digital system. Data were collected online from nurses working in emergency, inpatient, and intensive care units. Ethical committee approval, institutional permission, and participant consent were obtained. Data collection tools included the Personal Information Form, Digital Patient Record System Usage Form, Digital Hospital Applications Questionnaire, and the Nurse Job Satisfaction Scale. Statistical analysis was performed using Mann Whitney U, Kruskal-Wallis, Spearman correlation, and Dunn-Bonferroni tests. The majority of participants were female (74%) and held undergraduate degrees (82.7%). Overall satisfaction with the digital system was found to be high, particularly with modules such as laboratory and identity management, where satisfaction rates exceeded 60%. The median job satisfaction score was calculated as 68, indicating a high level of satisfaction. Younger nurses (under 30) and female nurses reported significantly higher levels of job satisfaction. Moreover, nurses with 1–5 years of experience showed higher satisfaction and job contentment than those with longer tenures. A statistically significant, positive, and strong correlation was found between satisfaction with digital patient record systems and job satisfaction (rs ≈ 0.72; p < 0.001).