Et ve yumurta verim özelliklerine göre ıslah edilmiş japon bıldırcınlarında genetik farklılıkların PCR-RAPD yöntemiyle belirlenmesi
Determination of genetic differences in japanese quails bred according to meat and egg production characteristics by PCR-RAPD method
  1. Tez No: 730203
  2. Yazar: HACI MANSUR BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ DEVRİM ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica), RAPD, Genetik karakterizasyon, polimorfizm, Japanese quail (Coturnix coturnix japonica), RAPD, Genetic characterization, polymorphism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez çalışmasında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesinde bulunan Bıldırcın Ünitesi'ndeki et ve yumurta verim özelliklerine göre ıslah edilmiş Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) hatlarının PCR-RAPD yöntemi ile genetik karakterizasyonları belirlenmiştir. RAPD primerleri olarak OPC-11 ve OPP-03 kullanılmıştır. OPC-11 primerinin kullanıldığı çalışmada yumurtacı ve etçi bireylerde polimorfizm sırasıyla %28.57 ve %85.71 olarak hesaplanırken, OPP-03 primerinin kullanıldığı çalışmada polimorfizm aynı sırayla %83.33 ve %100 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the genetic characterization of Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) lines bred according to their meat and egg production characteristics in the Quail Unit of Çukurova University Faculty of Agriculture Research and Application Farm was determined by PCR-RAPD method. OPC-11 and OPP-03 were used as RAPD primers. In the study using the OPC-11 primer, the polymorphism was calculated as 28.57% and 85.71%, respectively, in layer and broiler individuals, while in the study using the OPP-03 primer, the polymorphism was calculated as 83.33% and 100%.