Country concentration of exports and imports in Turkey
Türkiye'nin ihracat ve ithalatında ülke konsantrasyonu
  1. Tez No: 73026
  2. Yazar: OĞUZHAN AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ERLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke Konsantrasyonu, Bölgesel Konsantrasyon, Türkiye Ekonomisi, İthalat, İhracat, Çeşitlenme. VI, Country Concentration, Geographic Concentration, Turkish Economy, Exports, Imports, Diversification. IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez Türk dış ticaretini ülke konsantrasyonu açısından incelemektedir. 1980 öncesi ve sonrasında, hem ihracat ve hem de ithalatın ülke konsantrasyonlarında bir değişiklik olup olmadığı araştırılmıştır. Ülke konsantrasyonu hesaplamalarında Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip 14 ülke göz önüne alınmıştır. Bu ülkeler Fransa, Almanya, İngiltere, İtalya, Hollanda, Irak, İran, Suudi Arabistan, Kuveyt, Suriye, Lübnan, A.B.D., Kanada ve Japonya'dır. SITC (Rev.2) 2 basamaklı sınıflandırmaya göre belirlenen her bir mal grubu için ayrı ayrı ülke konsantrasyonları 1969-1995 dönemi için hesaplanmıştır. Bu bağlamda, Türkiye ile dış ülkeler arasında çokça ticareti yapılan mal grupları dikkate alınmıştır. Ayrıca 14 ülke ile yapılan toplam dış ticaretin de ülke konsantrasyonu hesaplanmıştır. Bunun yanında hesaplamalarda kullanılan farklı konsantrasyon ölçütlerinin karşılaştırması da sunulmuştur. Hesaplamalara göre 1980 ve 1981 sonrasında ihracatın ülke konsantrasyonunun düştüğü ve bu düşüşün 1989'a kadar azalarak devam ettiği, ancak bu yıldan sonra1995'e kadar arttığı belirlenmiştir. Bu düşüşte öncelikle etkili olan mal gruplarının SITC 05“Sebzeler, Meyvalar ve Mamulleri”ve SITC 65“Tekstil Elyafi ve Mamulleri”olduğu görülmüştür. İthalatın ülke konsantrasyonunda herhangi bir değişikliğe rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes Turkish foreign trade from the perspective of country concentration. It investigates whether there is a change in country concentration of both exports and imports between the pre-and-post-1980 periods. The country concentration figures are calculated by taking into consideration the 14 major trade partners of Turkey. Those countries are France, Germany, G.Britain, Italy, Netherlands, Iraq, Iran, Saudi Arabia, Kuwait, Syria, Lebanon, USA, Canada and Japan. The country concentration for each commodity group which is classified according to SITC (Rev.2) 2 digit format is calculated for the period between 1969 and 1995. The commodity groups which are heavily traded between Turkey and the outside world are considered in this respect. The country concentration of total foreign trade with 14 countries is also calculated A comparison of different concentration measures which are used in the calculations is also presented. mThe calculations showed that the country concentration of exports decreased between 1980 and 1981, after which the figures show slight decrease until 1989, when an upward movement is seen until 1995. The leading commodity groups in this downward movement are SITC 05“Vegetables and Fruits”and SITC 65“Textile Yarn, Fabrics, Made-Up Articles”. No change is captured in the country concentration of imports.