The Effects of labor policy under strucyural adjustment on the labor market in Turkey: 1980-1990
Türkiye'de 1980-1990 döneminde yapısal uyum programı altında işgücü politikalarının işgücü piyasasına etkileri
- Tez No: 73027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SOMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İşgücü Piyasası Reformu, Yeni İşgücü Yasası, Sendikal Faaliyetler, Kayıtdışı İstihdam, Katılım Oranlarında Düşüş, Kadın İşgücü Oranında Artış, Beceri Seviyesinde Yükselme, Reel Ücret Esnekliği, İstihdam Esnekliği, İstihdamın Sektörler Arası Bölünümü iv, Labor Market Reform, New Labor Code, Trade-unionism, Informal Employment, Decline in Participation Rates, Feminization, Increase in Skill Level, Real Wage Flexibility, Employment Flexibility, Export Performance, Sectoral Decomposition of Employment in
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZ TÜRKİYE'DE 1980-1990 DÖNEMİNDE YAPISAL UYUM PROGRAMI ALTINDA İŞGÜCÜ POLİTİKALARININ İŞGÜCÜ PİYASASINA ETKİLERİ BAHÇE, Serdal Yüksek Lisans, iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Cem SOMEL Ocak 1998, 92 sayfa Bu tez 1980'lerin ilk yansında uygulanan işgücü piyasası reformunun işgücü piyasalarına etkileri üzerine bir çalışmadır. Birinci olarak, işgücü piyasası reformunun hangi yoldan gerçekleştirildiği incelenmiştir. İşgücü piyasası 1980'lerde sendikal faaliyetlerini birçok yönden kısıtlamış ve örgütlü işgücünün pazarlık gücünü azaltmıştır. İkinci olarak, işgücü piyasası reformundan sonra, işgücü arzı belirli bir dereceye kadar bir dönüşümden geçmiştir. İşgücünde kadın oranında artış, beceri seviyesinde yükselme, kayıtdışı istihdamın payında göreli azalma ve küçük yaş gruplarının katılım oranlarının azalması 1980'lerde işgücü arzının dönüşümünün önemli özellikleridir. Üçüncü olarak, neo-klasik teorinin bir işgücü piyasası reformu hakkındaki öngörüleri Türkiye'nin deneyimi bağlamında sınanmıştır. İşgücü piyasası reformu tarafından sağlanan reel ücret esnekliğinin ihracat potansiyeli üzerinde herhangi bir etkisinin olmayabileceği ve işgücü talebinin yapısının neo-klasik yazarların beklediği şeklide değişmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF LABOR POLICY UNDER STRUCTURAL ADJUSTMENT ON THE LABOR MARKET IN TURKEY: 1980-1990 BAHÇE, Serdal M.Sc, Department of Economics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cem SOMEL January 1998, 92 pages This thesis is a study of the effects of the labor market reform implemented in the first half of the 1980s on labor market in Turkey. Firstly, the substance of the labor market reform is examined. The labor market reform created many constraints for trade-unionism and reduced the bargaining power of organized labor in the 1980s. Secondly, after the labor market reform, the labor supply underwent a gradual transformation. An increase in feminization, a rising skill level, a relative reduction of informal employment and decreased participation rates of lower age groups are the important features of the transformation of the labor supply in the 1980s. Thirdly, the predictions of neo-classical theory on the effects of labor market reform are tested in the context of Turkey's experience using econometric methods. It is found that real wage flexibility, which was achieved by the labor market reform, may not have had any effect upon the export potential and that the labor demand structure did not change as neo-classical writers expected.