Büyükşehirlerde sosyal medya bağımlılığının dürtüsellikle olan ilişkisinin incelenmesi
- Tez No: 730342
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Dürtüsellik, Bağımlılık, Büyükşehir, Sosyal Medya Bağımlılığı, Social Media, Impulsivity, Addiction, Metropolitan, Social Media Addiction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sosyal medya kullanımının artması ile birlikte, sosyal medya bağımlılığının da artış gösterdiği görülmektedir. Bireyler sosyal medya ağlarını problematik şekilde kullanmaktadırlar. Problematik kullanımın altında yatan nedenler vardır. Bu nedenlerden biri büyükşehirde yaşıyor olmaktır. Büyükşehrin getirdiği yaşam stili, bireylerin sosyal medya kullanımında artışa meydana getirebilir. Bundan dolayı bu çalışmada büyükşehirlerde sosyal medya bağımlılığının dürtüsellik ile olan ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırmada Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu, Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Sosyodemografik Form kullanılmıştır. Katılımcılar ölçekleri çevrim içi platformlarda cevaplandırmışlardır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, sosyal medya bağımlılığı ve dürtüsellik arasında pozitif yönde bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmanın örneklemini Büyükşehirlerde yaşayan 10330 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Araştırmada ulaşılan bulgulara göre, 29 yaş ve daha genç katılımcıların sosyal medya bağımlılığı puanları, 29-39 yaş arası katılımcılarda, 29-39 yaş arası katılımcıların sosyal medya bağımlılığı puanları ise 39 yaş ve üstü katılımcılardan daha yüksektir. Araştırmada ulaşılan bir diğer bulgu, 29 yaş ve daha genç katılımcıların dürtüsellik puanlarının, 29 yaş ve 39 yaş üstü katılımcılara göre daha yüksek olmasıdır. Erkek katılımcıların dürtüsellik puanları kadın katılımcılardan, sigara içen katılımcıların sigara içmeyenlerden, alkol kullananların, alkol kullanmayanlardan ve öğrenci olanların öğrenci olmayanlardan daha yüksektir. Ayrıca, bekar katılımcıların sosyal medya bağımlılığı puanları evli ve boşanmış katılımcılardan daha yüksektir. Büyükşehirde yaşayan katılımcılarda dürtüsellik, sosyal medya bağımlılığı ve çeşitli sosyodemografik değişkenler arasında ilişkilerin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçların akademik ve klinik alana katkılarının olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the increase in the use of social media, it is seen that social media addiction also increases. Individuals use social media networks problematically. There are underlying reasons for problematic use. One of these reasons is to live in a metropolitan area. The lifestyle brought by the metropolitan may lead to an increase in the use of social media by individuals. Therefore, in this study, it is aimed to investigate the relationship between social media addiction and impulsivity in metropolitan cities. Barratt Impulsivity Scale Short Form, Bergen Social Media Addiction Scale and Sociodemographic Form were used in the research. Participants answered the scales on online platforms. According to the findings of the study, there is a positive relationship between social media addiction and impulsivity. The sample of the study consists of 10330 people living in metropolitan cities. According to the findings of the study, the social media addiction scores of the participants aged 29 and younger are higher in the participants aged 29-39, and the social media addiction scores of the participants aged 29-39 are higher than the participants aged 39 and over. Another finding of the study is that the impulsivity scores of the participants aged 29 and younger are higher than the participants aged 29 and over 39. The impulsivity scores of male participants were higher than female participants, smokers than non-smokers, alcohol users, non-drinkers, and students than non-students. Also, single participants have higher social media addiction scores than married and divorced participants. It has been concluded that there are relationships between impulsivity, social media addiction and various sociodemographic variables in the participants living in the metropolitan area. It is thought that the results obtained from this research will contribute to the academic and clinical field.