The Effect of human relations training program on developing interpersonal styles of university students
İnsan ilişkilerinin eğitim programının üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişki tarzlarını geliştirmeye etkisi
  1. Tez No: 73037
  2. Yazar: MİNE ALADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN TEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilerarası İlişki Tarzı, İnsan İlişkileri Eğitim Programı, Interpersonal Style, Human Relations Training Program
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz İNSAN İLİŞKİLERİ EĞİTİM PROGRAMİNİN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN KİŞİLERARAS1 İLİŞKİ TARZLARINI GELİŞTİRMEYE ETKİSİ Mine Aladağ Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Esin Tezer Ağustos, 1998, 73 sayfa Bu çalışmanın amacı insan İlişkileri Eğitim Programı geliştirmek ve bu programın üniversite öğrencilerinin kişilerarası ilişki tarzlarını geliştirmede etkili olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmanın deneklerini oluşturan 21 hazırlık öğrencisi (8 eğitim grubu-13 kontrol grubu) ODTÜ, Hazırlık Okulunun dört sınıfı arasından seçilmiştir. Veriler, Kişilerarası İlişki Tarzı ölçeği (KITÖ) ve Anket Formunun 21 deneğe eğitim öncesi ve sonrası uygulanmasıyla elde edilmiştir. Denek grubu ayrıca sosyometrik testi ve açık-uçlu sorulan eğitim programından sonra tamamlamıştır. Deneklerin Kişilerarası İlişki Tarzı ölçeğinden aldıkları“insanseveriik”,“dengelilik”,“bağımsızlık”,“duyarlılık”, ve“dışa-dönüklük”alt testleri ile Anket formundan aldıkları beceri yeterliliği, programa katılmaya istek ve becerileri geliştireceğine olan inanç, puanlarına 2 (eğitim-kontrol) X 2 (öntest-sontest) faktörlü, son faktörde tekrar ölçümlü varyans analizi uygulanmıştır.M Bulgular, insan İlişkileri Eğitim Programının sadece“dengelilik”alt testi için etkili olduğunu göstermiştir. Sosyometri testi sonuçlan ayrıca eğitim grubundaki deneklerin birbirine daha çok yakınlaşıp, karşılıklı anlayış geliştirdiklerini işaret etmiştir.
Özet (Çeviri)
ut ABSTRACT THE EFFECT OF HUMAN RELATIONS TRAINING PROGRAM ON DEVELOPING INTERPERSONAL STYLES OF UNIVERSITY STUDENTS Aladağ, Mine M. S. In Educational Sciences Supervisor Assoc. Prof. Dr. Esin Tezer August 1988, 73 pages The purpose of this study is to design a human relations training program and to evaluate the effect of such a training program on interpersonal styles of university students. Subjects of the study were 21 Preparatory School students (8 treatment group-13 control group) who were selected among four classes of Preparatory School ofMETU. The data were gathered by administering two instruments, Interpersonal Style Inventory (ISI), and Self-Report Questionnaire (SRQ). Instruments were administered to the treatment and control groups before and after treatment. The treatment group subjects also completed a sociometric measure and open-ended questions at the end of the training program. The five subscores of ISI, namely,“interpersonal involvement”,“stable”,“independent”,“sensitive”, and“extroverted”and the three scores of SRQ, namely, skill competency, desire to participate, and belief in human relations training programrv were submitted to two separate 2 (treatment-control) X 2 (pre-posttest) ANOVA's the last factor serving as the repeated measure. Results of the present study revealed that human relations training program was effective only in“stable”subscores of ISI. The results of sociometric measure also suggested that treatment group subjects did become closer to one another and experience mutual understanding.