Education and lack of self awareness (on dokumanization of educational knowledge in modern society)
Eğitim ve ben farkındalığından yoksunluk (çağdaş toplumda eğitimsel bilginin insandan uzaklaşması üzerine)
- Tez No: 73038
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RUHİ KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kartezyen etki, eğitsel bilginin dışsallaşması, ben farkındalığından yoksunluk IV, Cartesian influence, externalization of educational knowledge, Self-awareness m
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
oz EĞİTİM VE BEN FARKIND ALIĞINDAN YOKSUNLUK (Çağdaş Toplumda Eğitimsel Bilginin İnsandan Uzaklaşması Üzerine) Balanuye, Çetin Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Ruhi Köse Eylül 1998, 73 sayfa Bu çalışmanın amacı birbiriyle ilişkili dört savı tartışmaktır: 1. Varolan Batı'lı eğitim paradigmasında hem eğitsel kuram hem de uygulama bir 'dışsallaşmayı' yansıtmaktadır. Bu, okulda öğrenilen ne varsa bunun bireyin kendi hakkında değil tümüyle 'ötekiler' ve 'öteki şeyler' hakkında olduğu, yani dış dünya hakkında olduğu anlamına gelir. 2. Eğitimdeki bu dışsallaşma ve 'ben farkındalığı'ndan yoksunluk kendini Kartezyen miras ve onun akla vurgusunda gösterir. 3. Modern eğitim programında merkezi bir öneme sahip bilişsel amaçlar, doğaları gereği eğitsel etkinliği doğrudan dış dünyaya ve kamusal gerekliliklere bağlar; bu, aynı zamanda eğitimin bir politik arena oluşu anlamına gelir. 4. Yalnızca aklı değil insanın tüm yönlerini değerli sayan daha iyi dengelenmiş bir eğitim en azından düşünülebilir niteliktedir. Böylece, bir eğitim amacı olarak 'kendini bilme' nin önemine yönelik farkındalık, yalnızca modern bireyin sorunlarına değil yaşadığımız -sözde- rasyonel çağın talihsizliklerine karşı da bir çare olarak geliştirilebilir. Bu dört sav kuramsal bir çerçevede ve mevcut literatür ışığında tartışılmaya çalışılmıştır. Temel bir çıkarım olarak 'kendinin farkında olma' ve 'öğrenciye içsel' diğer gereksinimlere yönelik yeni bir eğitimin gereği vurgulanmıştır. Bu çalışmanın eğitimde rasyonel ile irrasyonelin, iç ile dışın ve öznel ile nesnelin dengelenmesine esin kaynaklığı etmesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EDUCATION AND LACK OF SELF-AWARENESS (On Dehumanization of Educational Knowledge in Modern Society) Balanuye, Çetin M.S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Ruhi Köse September 1998, 73 pages The purpose of this study is to defend four interrelated claims: 1. In the existing Western educational paradigm both educational theory and practice reflect an externalizalion, which means what is learned in school is not about one's self but about others and other things, that is about external world. 2. This externalization and lack of self-awareness in education is embedded in an overly cognitive curricula which reflects the Cartesian heritage and its emphasis on mind. 3. Cognitive objectives, which take a central role in modern curricula, connect educational endeavor directly to the external world and public necessities by their very nature, and this makes education an arena of 'polities'. 4. A better balanced education which does not value only mind or reason but whole aspects of the person, can at least be considered. Thus an awareness can be risen toward importance of knowing oneself as an educational objective to overcome not only dilemmas of modern man but also misfortunes of our -so-called- 'rational age'. These four claims are tried to be proved in a theoretical framework and in light of the existing literature. As the concluding remarks, both functional and inherently important aspects of a new education (education for self-awareness) and intrinsic needs of students are pointed out. It is hoped that this study will inspire a balance of rational with irrational, inner with outer, and subjective with objective in education.