An analysis of the factors responsible for tragedy in there novels of Thomas Hardy: The mayor of gasterbridge, Tess of the d'urbervilles and Jude the obscure
Thomas Hardy'nin üç romanında, The mayor of gasterbridge, Tess of the d'urbersilles ve Jude the obscure trajediden sorumlu etkenlerin incelenmesi
  1. Tez No: 73036
  2. Yazar: VEDİ AŞKAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL İÇÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: sosyo-ekonomik etkenler, Sanayi Devrimi, gerçekle düşün çatışması, trajik zayıflık, trajik hata, şans ve rastlantı, kişilik çatışması, yazgıyı kabullenme ve ölüm, socio-economic factors, Industrial Revolution, idealism versus reality, tragic flaw, tragic mistake, chance and coincidence, intruders, identity crisis, resignation, and death
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Thomas Hardy'nin üç romanında, The Mayor of Casterbridge, Tess of the d'Urbervilles ve Jude the Obscure, baş kişilerin yazgıları 19. yüzyıl İngiltere'sinde tutucu toplumun, hızla değişen yarışmacı Kapitalist ekonominin, bu bireylerin kişiliklerinde barındırdıkları zayıflıkların, şans ve rastlantının ve kişilik veya çıkar çatışmasına girdikleri diğer bireylerin etkisiyle kaçınılmaz olarak trajiktir. Henchard, Tess, Jude ve Sue'nun parçası oldukları toplumla çelişen ülküleri vardır. Üstelik kişiliklerinde işçi sınıfından olmalarından kaynaklanan bu çelişkiyi daha da derinleştiren zayıflıklar barındırırlar. Kimisinin hayatında önemli dönüm noktalarında yıkımlarını hızlandıran önemli rastlantılar olur. Bütün bu koşullar bir araya geldiğinde, bu kişilerin yazgıları trajik hale dönüşür ve bu kişiler ya düşkınklığıyla ölür ya da yazgılarını çizen güçler tarafından yok edilir.
Özet (Çeviri)
In Hardy's three novels: The Mayor of Casterbridge, Tess of the d'urbervilles, and Jude the Obscure, due to the restrictive social and swiftly changing and competitive economic structure of the nineteenth century England, the tragic flaw(s) in the personalities of the protagonists, chance and coincidence, and the effect of intruders, the fates of the protagonists, namely Henchard, Tess, Jude and Sue, are inevitably tragic. All the protagonists have some ideals, which conflict with the realities of the societies they are a part of. In addition, they possess some traits in their personalities which further aggravate the conflict, stemming from their economic status in society as workers. For some of them, there are some crucial events happening at crucial turning points which also accelerate their downfall. Sometimes, some of the protagonists' lives involve a clash of interests against some other persons, as a consequence of which they are victimized. The combination of all the factors mentioned make their lives tragic, and they either die or are executed by the more powerful forces designing their destinies.