Görünmeyen şiddet: Evlilik içi tecavüz
Invisible violence: Maritalrape
  1. Tez No: 730382
  2. Yazar: NERİMAN ERSİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖRGEN UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik İçi Tecavüz, Kadına Karşı Cinsel Şiddet, Tecavüz, Marital Rape, Sexual Violence Against Women, Rape
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Evlilik içi tecavüzün, yaygın bir sorun olduğu, ancak bu sorunun görünürlüğünün bulunmadığı bilinmektedir. Bu araştırma, evlilik içi tecavüzün görünürlüğüne katkıda bulunmak, suç olarak farkındalığını saptamak ve yargıya yansımama sebeplerini tespit etmek amacıyla yapılmış; evlilik içi tecavüze maruz bırakılan kadınların yargılama pratiklerinde yaşadıkları tecrübeleri aydınlatılmaya çalışılmıştır. Araştırmada, evlilik içi tecavüzle ilgili yasal düzenlemeler ve mahkeme kararları incelenmiş, Türkiye'nin yedi farklı coğrafi bölgesinden seçilen yedi avukatla evlilik içi tecavüz vakaları konusundaki deneyimlerini aktardıkları görüşmeler yapılmıştır. Derinlemesine görüşme metodu ile toplanan veriler tematik analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Araştırmada, feminist yöntem bilimi ve nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Yasal düzenlemeler ve mahkeme kararlarının incelenmesi sonucunda, evlilik içi tecavüzün yasalarda suç olarak düzenlenmesinin yakın bir tarihte olabildiği, konuyla ilgili yapılan yargılamalarda ise çoğunlukla cezasızlık sonucu olduğu görülmüştür. Derinlemesine görüşmelerden elde edilen sonuçlar ise; ev içi şiddet mağduru kadınların başvurularının neredeyse hepsi tarafından dile getirildiği, suçun yaygınlığına rağmen şikayet mekanizmasının işletilmediği, maruz bırakılan kadınların evlilik içi tecavüzün suç olduğunu genel olarak bilmediği ya da bunu şiddet olarak tanımlamakta ve anlatmakta güçlük çektiği, diğer şiddet biçimleri ile bir arada yaşanması durumunda bir başvuru sebebi olabildiği, evlilik içi tecavüze maruz bırakılan kadınların yargısal yol tercihinin yalnızca boşanmak olduğu, boşanma davasında kullanmakta tereddüt ettikleri, evlilik içi tecavüzün boşanma sebebi olarak gösterildiği davalarda hakimlerin bu iddiayı görmezden geldiği, bu kadınların şikayet etmeme sebeplerinin en çok ispat edemeyecekleri düşüncesi ve adalet sistemi ile ilgili kaygılarından kaynaklandığı, kadınların yargılama pratiklerinde ikincil travmalar yaşadığı şeklinde olmuştur. Araştırma, evlilik içi tecavüzün görünürlüğüne katkıda bulunmanın yanında, görünmemesinin sebeplerini de incelemekte ve çözüm önerileri sunmaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
The marital rape is known as a common problem, but this problem is not visible. This research was conducted to contribute to the visibility of marital rape, to determine its awareness as a crime and to determine the reasons why it is not reflected in the judiciary; it has been tried to illuminate the experiences of women exposed to marital rape in their judicial practices. In the research, legal regulations and court decisions regarding marital rape were examined, interviews were conducted with seven lawyers selected from seven geographical regions of Turkey, where they shared their experiences on marital rape cases. The data collected by in-depth interview method were analysed by thematic analysis method. Feminist methodology and qualitative research method were used in the research. As a result of the examination of legal regulations and court decisions, it has been seen that the regulation of marital rape as a crime in the law may have been receently, and that it was mostly the result of impunity in the related proceedings. The results obtained from the in-depth interviews are; the complaints of women victims of domestic violence are mentioned by almost all, the complaint mechanism is not operated despite the prevalence of the crime, the women who are exposed do not generally know that marital rape is a crime or they have difficulty in defining and explaining it as violence, it can be a reason for application if it is experienced together with other forms of violence, the judicial way choice of women exposed to marital rape is only divorced, they hesitate to use it in divorce proceedings, the judges ignore this claim in cases where marital rape is shown as the reason for divorce, the main reason why these women do not complain is the thought that they cannot prove it and their concerns about the justice system, that women experienced secondary traumas in their judicial practices. In addition to contributing to the visibility of marital rape, the research also examines the reasons for its non-appearance and tries to offer solutions.