Aile içi şiddete maruz kalan ve kalmayan kadınların evlilik kurgularının incelenmesi
Investigation of marriage constructs of women who suffered and not suffered from domestic violence
  1. Tez No: 643239
  2. Yazar: RÜMEYSA DAŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATOŞ BULUT ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, kişisel yapı, element, repertuar ağı tekniği, evlilik kurgusu, Domestic violence, personal construct, elements, repertory grid technique, marriage construct
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
İki aşama olarak planlanan bu araştırmada Çalışma 1' in amacı aile içi şiddete maruz kalan kadınların evliliklerine dair sahip oldukları kişisel yapıları ortaya çıkarmak; Çalışma 2' nin amacı ise ve aile içi şiddete maruz kalan ve kalmayan kadınların evlilik kurgularını incelemektir. Çalışma 1 nitel çoklu durum çalışması, Çalışma 2 ise nicel çoklu durum çalışması modelinde tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak Çalışma 1'de Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu, Çalışma 2'de ise Kişisel Bilgiler Formu, Şiddete Maruz Kalma Bilgi Formu ve Repertuar Ağı Formu kullanılmıştır. Çalışma 1 için yapılan içerik analizi sonuçlarına göre aile içi şiddete maruz kalan kadınların evliliklerine dair kullandıkları kişisel yapılar sırasıyla şu şekildedir:“etkili iletişim- çatışma/kavga”,“sakinlik-saldırganlık/tehdit”,“aşk/sevgi-sevgisizlik”,“maddi rahatlık-ekonomik sıkıntılar”,“mutluluk-mutsuzluk”,“eş desteğinin olması-eş desteğinin olmaması”,“ilgi-ilgisizlik”,“saygı-saygısızlık”,“köken aileden özerk olma-köken aileye bağımlı olma”,“güven-güvensizlik”. Çalışma 2' de elde edilen bulgulara göre ise aile içi şiddete maruz kalan kadınlar, kendi evliliklerini olumsuz özellikler ile nitelemişlerdir. Aile içi şiddete maruz kalan kadınlar, kendi evlilikleri ile ideallerindeki ve örnek olarak gördükleri evliliklerin benzer ve farklı yönlerinin olduğunu belirtmişlerdir. Aile içi şiddet görmeyen kadınlar ise kendi evlilikleri ile ideallerindeki, hayallerindeki ve örnek olarak gördükleri evliliklerin benzer özellikler içerdiğini belirtmişlerdir. Ayrıca aile içi şiddete maruz kalmayan kadınlar güncel evliliklerini olumlu kişisel yapılar ile ilişkilendirmiştir. Bu araştırmadan elde edilen bulgulara göre aile içi şiddete maruz kalan kadınlar, evliliklerini bazı yönlerden olumlu bazı yönlerden olumsuz algılarken; aile içi şiddete maruz kalmayan kadınlar, evliliklerini olumlu olarak değerlendirmektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study which is planned as two stages, the purpose of Study 1 is to reveal marital constructs of women who suffered from domestic violence; and the aim of Study 2 is to examine marital constructs of women who suffered and not suffered from domestic violence. Study 1 was designed as a qualitative multi-case study and Study 2 was designed as a quantitative multi-case study model. Semi-Structured Interview Form was used as data collection tool in Study 1, and Personal Information Form, Exposure to Violence Information Form and Repertory Grid Form were used as data collection tools in Study 2. According to the content analysis results for Study 1, marital constructs used by women who suffered from domestic violence are as follows:“effective communication-conflict / fight”,“calmness-aggression / threat”,“love / lovelessness”,“economical comfort-economic troubles, ”happiness-unhappiness“, ”spousal support-lack of spousal support“, ”interest-indifference“, ”respect-disrespect“, ”being autonomous from the origin family-being dependent on the origin family“, ”trust-insecurity“ ”. According to the findings obtained in Study 2, women who suffered from domestic violence described their marriages with negative characteristics. Women who suffered from domestic violence stated that their current marriages have similar and different aspects with their ideal marriages and exemplary marriages. Women who not suffered from domestic violence stated that their current marriages had similar characteristics with their ideal marriages, dream marriages and exemplary marriages. In addition, women who not suffered from domestic violence associated their current marriages with positive personal structures. According to the findings obtained from this study, women exposed to domestic violence perceive their marriage positively and negatively in some aspects; and women who not suffered from domestic violence evaluate their marriage positively.