A Framework of change for higher education in Palestine from the pespectives of top university administrators
Üniversite üst düzey yöneticilerinin görüşleri açısından Filistin yükseköğretiminin değişimi üzerine bir çalışma
- Tez No: 73040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞİMŞEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Palestinian Higher Education, Higher Education, Educational Planning, Educational Administration
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 252
Özet
ÖZ ÜNİVERSİTE UST DÜZEY YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ AÇISINDAN FİLİSTİN YÜKSEK ÖĞRETİMİNİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Mohamed El-Agha Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Hasan Şimşek Aralık 1998, 234 Sayfa Bu çalışmanın amacı, Filistin'de yüksek öğretiminin değişimi konusunda üniversite üst yöneticilerinin görüşlerinden hareketle bir değişim çerçevesi geliştirmektir. Daha kesin olarak, bu çalışmada aşağıdaki üç araştırma sorusuna cevap aranmıştır : 1-Üst düzey üniversite yöneticileri açısından, bugün Filistin üniversitelerin karşılaştığı önemli sorunlar nelerdir? 2-Üst düzey üniversite yöneticileri açısından, Filistin'de yüksek öğretime 2010 yılma kadar etki edeceği beklenen ulusal, uluslarası ve bölgesel yönelimler nelerdir? vi3-Üst düzey üniversite yöneticileri açısından, saptanan sorunların çözümü konusunda Filistin üniversitelerinin gelecekte yapması (izlemesi) gereken temel stratejiler nelerdir? Bu çalışmada yarı-nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında açık uçlu sorulan içeren bir anket kullanılırken, veri kodlanması ve analizi nitel özellikler göstermektedir. Veri toplama amacıyla geliştirilen bu anket Filistin'deki sekiz üniversitenin yönetim kurulu üyelerine posta yoluyla gönderilmiştir. Gönderilen toplam 90 anketin 72'si cevaplanarak geri gelmiştir. Açık uçlu anket yoluyla derlenen bilgiler kodlanmış ve kategorileştirilmiştir. Bu kategorilerde yer alan boyutlara göre yüzdelikler hesaplanmış ve buna göre sayısal olarak yönelimlerin neler olduğu ortaya çıkarılmıştır. Araştırmanın sonuçlan, Filistin üniversitelerinin karşılaştıktan sorunlann altı kategoride toplandığını göstermektedir : mali sorunlar, idari ve örgütlenme ile ilgili sorunlar, müfredat ve programlarla ilgili sorunlar, bina ve alt yapı ile ilgili sorunlar, üniversitelerin amaç ve hedefleri ile ilgili sorunlar, akademik ve diğer personelle ilgili sorunlar. Bunlara ek olarak, üst düzey üniversite yöneticilerinin görüşleri açısından Filistin üniversitelerini gelecekte etkileyebilecek ulusal, uluslararası ve bölgesel yönelimler tanımlanmış ve bunlann olası siyasal, ekonomik, eğitimsel ve külterel sonuçlan çeşitli kategoriler altında tartışılmıştır. VI!Son olarak, gündemdeki sorunların çözümüne yönelik olarak üst düzey üniversite yöneticilerinin görüşlerinden hareketle bir dizi starteji önerilmiştir. Analiz sonucu ortaya çıkan bu statejilerin doğrudan ortaya konan sorunların çözümüne yönelik olduğu saptanmıştır. Çalışmanın sonunda, ortaya çıkan bulgular ve araştırma ile ilgili literatürden yola çıkarak Filistin yüksek öğretiminin geleceği ve bu alanda daha sonra yapılabilecek çalışmalara ilişkin bir dizi öneri sunulmuştur. Anahtar sözcükler : Filistin Yüksek Öğretimi, Yüksek Öğretim, Eğitim Planlaması, Yüksek Öğretimin Yönetimi, Eğitim Yönetimi. vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A FRAMEWORK OF CHANGE FOR HIGHER EDUCATION IN PALESTINE FROM THE PERSPECTIVES OF TOP UNIVERSITY ADMINISTRATORS Mohammed El-Agha Ph.D., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Şimşek December 1998, 234 Pages The aim of this study is to provide a framework of change for the higher education system in Palestine from the perspectives of top university administrators. More specifically, this study intended to find answers to the following three questions: 1- What are the current problems facing Palestinian universities today from the perspectives of top university administrators? 2- What are the future international, national and regional trends expected to affect higher education in Palestine up to the year 2010 from the perspectives of top university administrators? III3- What would be the future strategies that Palestinian universities should generate and follow from the perspectives of top university administrators? A quasi-qualitative research method was used in this study. While the data collection method was an open-ended survey questionnaire, the data coding and analysis were qualitative in nature. The informants were the members of the administrative council in each one of the eight Palestinian universities. To collect the needed data, an open-ended questionnaire was developed and mailed to each member of the university council in eight Palestinian universities. The number of mailed questionnaire was 90, out of which 72 were completed and returned back. Data was analyzed using qualitative analysis technique. Data was coded and classified. Both content and descriptive analysis were used. The findings revealed that Palestinian universities face many problems in six domains: financial problems, administrative and organizational problems, problems related to curriculum and programs, problems related to buildings and facilities, problems related to goals, and problems related to academicians and other personnel. Under each domain, problems were further classified into sub-categories. Moreover, several international, national and regional future trends expected to affect higher education in Palestine were identified and classified into political, economic, educational, and cultural trends. IVFinally, future strategies were suggested to overcome current problems. These strategies were directly related to the six problem domains and were classified into sub-categories. Based on these findings and the review of the related literature, some implications for the future of higher education in Palestine were provided.