Gender division of labor in a paddy/rice producing village
Çeltik/prinç üreticisi bir köyde toplumsal cinsiyete dayalı iş bölümü
- Tez No: 73041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIZ ECEVİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, İş Bölümü, Üretim, Yeniden Üretim. VI, Gender, Division of Labor, Production, Reproduction. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
oz ÇELTİK/PİRİNÇ ÜRETİCİSİ BÎR KÖYDE TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI İŞ BÖLÜMÜ Göloğlu Kiraz, Sermin Yüksek Lisans Tezi, Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Yıldız Ecevit Mayıs 1998, 198 sayfa Bu çalışma kırsal dönüşümün, üretim ve yeniden üretim süreçleri ile isişkili olarak, toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü üzerindeki etkilerini araştırmayı ama çlamaktadır. Kastamonu ili Tosya ilçesine bağlı çeltik/pirinç üreticisi bir köyde yapılan saha çalışmasının bulgularına göre, pazar ekonomisiyle bütünleşmek ve sermaye yoğun teknolojileri kullanmak, üretim ve yeniden üretim süreçlerindeki, toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü üzerinde bir değişiklik ortaya çıkartmamıştır. Erkekler mekanize işlerde uzmanlaşırken, emek yoğun işlerin çoğu kadınlar ta rafından yapılmaktadır. Erkek işi olarak kabul edilen bazı mekanize olmamış işlerde kadınlar herzaman erkeklere yardım ettikleri halde bu durumun tersi hiç gözlenme miştir.Ayrıca kadınların hane içi tüketim için sürdürdükleri geçimlik üretimde de bir azalma gözlenmemiştir. Sonuç olarak, kadınların pazar için çeltik/pirinç üret imine katılmaları, ücretsiz yeniden üretim işlerine fazladan ücretsiz üretim yükü getirmiştir. Ancak bu katılım kadınların, özellikle bireysel yaşamlarını etkileyen, kay nakların hane içinde bölüşümü sırasındaki karar mekanizmalarında daha fazla güç kazanmalarını sağlamamıştır. Sonuç olarak kadınların hane içindeki düşük statüleri değişmemiş, aksine, üretim ve yeniden üretimde kullandıkları emekleri üzerindeki ataerkil kontrol mekanizmaları ile sürdürülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENDER DIVISION OF LABOR IN A PADDY/RICE PRODUCING VILLAGE Göloğlu Kiraz, Sermin M.S., Department of Gender and Women's Studies Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldız Ecevit May 1998, 198 pages This study aims to investigate the effects of rural transformation in the gender division of labor in production and reproduction. According to the findings of a field research conducted in a paddy rice-producing village in Tosya district of Kastamonu province, integrating with the market economy and adopting capital intensive modern technologies have not changed the gender division of labor in production and reproduction. While men are specialized in mechanized operations, women do most of the labor-intensive non-mechanized tasks. Even in some of the non-mechanized tasks that are called men's work, women are always there helping them, but the opposite situation has not been observed. IUIt is also found that there has been no reduction in women's subsistence production for household consumption. As a result, production of paddy rice as a market-oriented crop has resulted in adding extra-unpaid productive work to then- unpaid reproductive work. But this is not accompanied by gaining more power in decision-making, particularly over the distribution of resources between household members in matters affecting their individual lives. As a result women's low status in the household has not altered, on the contrary, perpetuated by patriarchal con trol over their productive and reproductive labor force.