Hemodiyaliz hastalarında diyet ve sıvı kısıtlamasının yaşam kalitesine etkisi
The effect of diet and fluid restriction on quality of life in hemodialysis patients
  1. Tez No: 730425
  2. Yazar: BEDİRHAN BAYKARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRÜT AKGÜN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diet, patient, hemodialysis, fluid restriction, quality of life
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalıĢma hemodiyaliz hastalarında diyet ve sıvı kısıtlamasının yaĢam kalitesine etkisini belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve iliĢki arayıcı olarak yapılmıĢtır. AraĢtırmanın evrenini Kasım 2021-Haziran 2022 tarihleri arasında Kars Harakani Devlet Hastanesi ve Kars Digor Ġlçe Devlet Hastanesi‟ nde hemodiyaliz tedavisi alan 102 hasta oluĢturmuĢtur. Hastaların tamamına ulaĢmak hedeflendiğinden herhangi bir örneklem seçimine baĢvurulmamıĢtır. Verilerin toplanmasında Tanıtıcı Bilgi Formu, Diyaliz Diyet ve Sıvı Kısıtlamasına Uyumsuzluk Ölçeği, Hemodiyaliz Hastalarında Sıvı Kontrolü Ölçeği ve SF-36 YaĢam Kalitesi Ölçeği kullanılmıĢtır. Veriler IBM SPSS v.23 paket programında analiz edilmiĢtir. Veri analizinde Kolmogorov-Smirnov Normallik Testi, Skewness Testi, Kurtosis Testi ve Pearson korelasyon analizleri kullanılmıĢtır. Diyaliz Diyet ve Sıvı Kısıtlamasına Uyumsuzluk Ölçeği ve alt boyutlarında yaĢ, cinsiyet, medeni durum, meslek ve eğitim durumu değiĢkenlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır(p>0.05). Hemodiyaliz hastalarında sıvı kontrolü ölçeğinin tutum alt boyutunun puan ortalamasında yaĢ değiĢkeninde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuĢtur, diğer değiĢkenlerde istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıĢtır (p>0.05). SF-36 YaĢam Kalitesi ölçeğinin“Fiziksel Boyut”alt boyutunda; yaĢ, cinsiyet, eğitim durumu değiĢkenlerinde gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiĢtir, diğer değiĢkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıĢtır (p0.05).“Sıvı Kısıtlamasına Uyumsuzluk Sıklığı”ve“Sıvı Kısıtlamasına Uyumsuzluk Derecesi”alt boyutları ile“Hemodiyaliz Hastalarında Sıvı Kontrolü”ölçeği arasında ters yönde yüksek seviyede anlamlı bir iliĢki tespit edilmiĢtir (p>0.05). Bu çalıĢmanın sonucunda diyet ve sıvı kısıtlamasına uyumsuzluk ile yaĢam kalitesi arasında iliĢki olmadığı tespit edilmiĢtir. A
Özet (Çeviri)
This study was conducted as descriptive and correlation seeker to determine the effect of diet and fluid restriction on the quality of life in hemodialysis patients. The population of the research was consisted of 102 patients who were having hemodialysis therapy at the Kars Harakani Public Hospital and Kars Digor County Public Hospital between November 2021-June 2022. Since it was aimed to reach all patients, no sample selection was applied. The introductory information form, the Dialysis Diet and Fluid Non–adherence Questionnaire Scale, the Hemodialysis Patients Fluid Control Scale and the SF-36 Quality Of Life Scale were used to collect the data. Data were analyzed in IBM SPSS Statistics v.23 package program. Kolmogorov-Smirnov Normality Test, Skewness Test, Kurtosis Test and Pearson Correlation analyzes were used in data analysis. The Nonadherence Questionnaire with Dialysis Diet and Fluid Restrictions and in the sub dimensions; there was no statistically significant difference found between the groups in terms of age, gender, marital status, job and educational status. It was determined that in the attitude subdimension of the Hemodialysis Patients Fluid Control Scale; there was a statistically significant difference found between the groups in term of age however there was no statistically signifincant difference found in other variables. In the „Physical Dimension‟ sub-dimension of the SF-36 Quality of Life Scale; It was determined that the difference between the groups in age, gender and educaiton status variables was statistically significant however no statistically signifincant difference was found in other variables. There was a medioxumous significant relation on the reverse direction between the scale of Hemodialysis Patients Fluid Control and in the subdimensions of „The Frequency of Non-adherence to Diet‟ and „The Degree of Nonadherence to Diet‟ of The Nonadherence Questionnaire with Dialysis Diet and Fluid Restrictions. And a high level significant relation on the reverse direction between the scale of Hemodialysis Patients Fluid Control and in the sub-dimensions of „The Frequency of Non-adherence to Fluid Restriction‟ and „The Degree of Nonadherence to Fluid restriction‟ of The Nonadherence Questionnaire with Dialysis Diet and Fluid Restrictions was determined. As a result of this study, it was determined that; there was no relationship between non–adherence to diet and fluid restriction and quality of life.