Institutionalization of management in the family firm: A case study
Aile şirketlerinde yönetimin kurumsallaşması: Bir örnek olay
- Tez No: 73044
- Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN TİLEYLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Family business, institutionalization, organizational life cycle, managerial functions 111
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
öz AİLE ŞİRKETLERİNDE YÖNETİMİN KURUMSALLAŞMASI: BİR ÖRNEK OLAY GÜLER, Işın Yüksek Lisans Tezi, İşletme Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alaeddin TİLEYLİOĞLU Temmuz, 1998, 147 sayfa Bu tezde, aile şirketlerinde yönetimin kurumsallaşması incelenmiştir. Büyüyen örgütlerin yaşadığı geçişi açıklamak için örgütsel yaşam döngüsü yaklaşımından faydalanılmıştır. Daha sonra, aile şirketinde kurumsallaşmayı açıklamak için bir çerçeve önerilmiştir. Bu çerçeve, karar verme, planlama, örgütleme, yönlendirme ve eşgüdümleme ve denetim olmak üzere beş yönetsel işleve dayandırılmıştır. Daha sonra Omega Şirketler Topluluğu'nda kurumsallaşma süreci incelenmiştir, önerilen çerçeve doğrultusunda bazı önerilerde bulunulmuştur. Anahtar sözcükler Aile şirketi, Kurumsallaşma, Örgütsel yaşam döngüsü, Yönetsel işlevler iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INSTITUTIONALIZATION OF MANAGEMENT IN THE FAMILY FIRM: A CASE STUDY GÜLER, Işın Master of Business Administration Supervisor: Prof. Dr. Alaeddin TÎLEYLİO?LU July, 1998, 147 pages In this study, the institutionalization of management in the family firm is analyzed. A life cycle approach is taken in order to explain the transition that the growing organization goes through. Then, a framework to explain the institutionalization of management in the family firm is proposed. This framework is based on five managerial functions of decision making, planning, organizing, directing and coordination and control. Then the process of institutionalization in Omega Group of Companies is analyzed. Some recommendations are made in accordance with the framework proposed.