The Academic and social adjustment problems of Turkish graduate students in the United States
Amerika Birleşik Devletleri'nde lisansüstü ve doktora yapmakta olan Türk öğrencilerinin karşılaştıkları akademik ve sosyal uyum güçlükleri
  1. Tez No: 73043
  2. Yazar: HANDAN ÇELİK YALÇIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik Uyum, Sosyal Uyum, Lisansüstü/Doktora Türk Öğrencileri, Uluslararası Öğrenciler, Dil Güçlükleri IV, Academic Adjustment, Social Adjustment, Turkish Graduate Students, International Students, Language Difficulties 111
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
öz AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NDE LİSANSÜSTÜ VE DOKTORA YAPMAKTA OLAN TÜRK ÖĞRENCİLERİNİN KARŞILAŞTIKLARI AKADEMİK VE SOSYAL UYUM GÜÇLÜKLERİ Çelik- Yalçın, Handan Lisansüstü, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Haziran 1998, 133 sayfa Bu tez Amerika Birleşik Devletleri'nde lisans üstü ve doktora yapmakta olan Türk öğrencilerinin karşılaştıkları akademik ve sosyal uyum güçlüklerini araştırmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı Amerika Birleşik Devletleri'nde lisans üstü ve doktora yapmakta olan Türk öğrencilerinin karşılaştıkları uyum güçlüklerini ölçebilecek bir pisikometrik ölçek geliştirerek, akademik ve sosyal uyum güçlüklerinin bölümleri ile araştırmaya katılan Türk Öğrencilerin kişisel özellikleri arasında önemli farklılıklar olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Bu tezin Amerika Birleşik Devletleri'nde lisans üstü ve doktora yapmakta olan Türk öğrencilerinin karşılaştıkları uyum güçlüklerine yeni bir anlayış getirerek bu öğrencilerin Amerika Birleşik Devletleri 'ndeki akademik ve sosyal deneyimlerini arttırması ve bir takım kural ve uygulamalarının başlatılmasını sağlayacağı umut edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ACADEMIC AND SOCIAL ADJUSTMENT PROBLEMS OF TURKISH GRADUATE STUDENTS IN THE UNITED STATES Çelik- Yalçın, Handan Master of Science, Department of Education Sciences Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu June 1998, 133 pages This thesis investigates the academic and social adjustment problems of Turkish graduate students in the United States. The primary purpose of this study is to develop a psychometrically sound scale of adjustment problems of Turkish graduate students and identify significant differences among selected demographic information and facets of academic and social dimensions of adjustment problems. It is hoped that this thesis will create an understanding about Turkish graduate students' adjustment problems and facilitate clear policies and practices to enhance those students' social and academic experience in the United States.