Bruselloz tanısında kullanılan serolojik testlerin değerlendirilmesi ve laboratuvar tanı algoritmasının oluşturulması
Evaluation of serological tests used in diagnosis of brusellosis and formation of laboratory diagnostic algorithm
  1. Tez No: 730487
  2. Yazar: ÜMMÜHAN TAŞYÜREK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RUKİYE BERKEM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Brucella Coombs jel testi, Brucella ELİSA, Bruselloz, Brucellacapt, Rose Bengal, Standart Tüp Aglütinasyon, Brucella Coombs gel test, Brucella ELISA, Brucellosis, Brucellacapt, Rose Bengal, Standard Tube Agglutination
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı laboratuvarımızda halen kullanılmakta olan serolojik tanı testleri olan Rose Bengal testi (RBT), Standart Tüp Aglütinasyon (STA), Coombs'lu STA ile yeni biyoteknoloji testleri olan Brucella Coombs Jel testi (BCGT), Brucellacapt, Brucella ELİSA IgM ve IgG'nin karşılaştırılması; klinik tanıya en çok katkı sağlayan doğru, güvenilir, tekrarlanabilir test sonuçlarının üretilmesi ve laboratuvar çalışmalarında kolay uygulanabilir, standardize, hızlı sonuç veren laboratuvar tanı algoritmasının oluşturulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya laboratuvarımıza bruselloz şüphesiyle gönderilen 1180 hastaya ait kan örneği dahil edildi. Tüm serumlara önce Rose Bengal testiyle tarama yapıldıktan sonra test sonucunun pozitif veya negatif olması fark etmeksizin tüm örneklerde STA, Coombs'lu STA, immunocapture aglütinasyon (Brucellacapt), BCGT ve Brusella EİA testi (IgM ve IgG) çalışıldı. Değerlendirme sonrası elde edilen sonuçlar hastane bilgi yönetim sisteminden elde edilen hastanın yaşı, cinsiyeti, klinik bulguları, ön tanı/tanı gibi veriler ile birlikte değerlendirilip istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1180 örneğin RBT ile 99'u (%8,4), STA ile 55'i (%4,7), Coombs'lu STA ile 83'ü (%7,0), BCGT ile 109'u (%9,2), Brucellacapt ile 102'si (%8,6), Brucella ELİSA IgM ile 50'si (%4,2) ve Brucella ELİSA IgG ile 145'i (%12,3) pozitif olarak sonuçlanmıştır. Çalışmamızda BCGT tarama testi olarak kullanıldığında 1/40 titrede RBT ile pozitif saptanan serumların tamamını saptamıştır. RBT ise, BCGT ile tarandığında pozitif saptanan örneklerin %14,7'sini (n=16) yakalayamamıştır. Çalışmamızda BCGT tanı testi olarak kullanıldığında Coombs'lu STA (kappa değeri: 0,842) ve Brucellacapt (kappa değeri: 0,901) ile mükemmel uyuma sahip olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda BCGT'nin; Brucella ELİSA IgM ile arasında 0,459 kappa değeri ile yüksek uyum, Brucella ELİSA IgG ile arasında ise 0,806 kappa değeri ile mükemmel uyum tespit edilmiştir. Çalışmamız sonucunda Coombs'lu STA testi referans olarak alındığında; BCGT'nin duyarlılığı %98,8, özgüllüğü %97,5, pozitif öngörü değeri %75,2, negatif öngörü değeri %99,9 ve doğruluk oranı %97,6 iken Brucellacapt için ise duyarlılık %95,2, özgüllük %97,9, pozitif öngörü değeri %77,5, negatif öngörü değeri %99,6 ve doğruluk oranı %97,7 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Çalışılan test sonuçlarının uyumu istatistiksel olarak analiz edilip literatür incelendiğinde; klinik tanıya en çok katkı sağlayan, blokan antikorları yakalayabilen, kısa sürede sonuç verebilen, uygulaması ve değerlendirmesi daha kolay ve objektif olan test yöntemlerini içeren laboratuvar tanı algoritmasının Brucella Coombs Jel testi ve Brucella ELİSA IgM/IgG testlerinin kombinasyonu olduğuna karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Background: The aim of our study is to compare the serological diagnostic tests which are still used in our laboratory: Rose Bengal test (RBT), Standard Tube Agglutination (STA), STA with Coombs with new biotechnology tests: Brucella Coombs Gel test (BCGT), Brucellacapt, Brucella ELISA IgM and IgG; the most important contribution to clinical diagnosis is the production of accurate, reliable and reproducible test results, and the creation of an easy-to-apply, standardized and fast-resulting laboratory diagnostic algorithm for laboratory studies. Material and Method: Blood samples of 1180 patients who were sent to our laboratory with the suspicion of brucellosis were included in the study. After screening all sera with the Rose Bengal test; STA, STA with Coombs, immunocapture agglutination (Brucellacapt), BCGT and Brucella EIA test (IgM and IgG) were studied in all samples, regardless of whether the test result was positive or negative. The results obtained after the evaluation were evaluated together with data such as the patient's age, gender, clinical findings, pre-diagnosis/diagnosis obtained from the hospital information management system and analyzed statistically. Results: Of 1180 samples included in the study, 99 (8.4%) with RBT, 55 (4.7%) with STA, 83 (7.0%) with STA with Coombs, 109 with BCGT ( 9.2% with Brucellacapt, 102 (8.6%) with Brucella ELISA IgM, 50 (4.2%) with Brucella ELISA IgG, and 145 (12.3%) with Brucella ELISA IgG resulted in positive. In our study, when BCGT was used as a screening test at a titer of 1/40, it detected all of the sera that were positive with RBT. On the other hand, RBT could not detect 14.7% (n=16) of the samples that were found positive when screened with BCGT. In our study, when BCGT was used as a diagnostic test, it was found to have excellent compatibility with Coombs' STA (kappa value: 0.842) and Brucellacapt (kappa value: 0.901). As a result of our study, BCGT's; high agreement was found between Brucella ELISA IgM with 0.459 kappa value, and excellent agreement with Brucella ELISA IgG with 0.806 kappa value. As a result of our study, when the STA test with Coombs was taken as a reference; the sensitivity of BCGT is 98.8%, specificity is 97.5%, positive predictive value is 75.2%, negative predictive value is 99.9% and accuracy is 97.6%, whereas Brucellacapt has a sensitivity of 95.2% and a specificity of 97.9%, positive predictive value 77.5%, negative predictive value 99.6% and accuracy rate 97.7%. Conclusion: When the compatibility of the test results studied was analyzed statistically and the literature was reviewed; It was decided that the combination of Brucella Coombs Gel test and Brucella ELISA IgM/IgG tests are the laboratory diagnostic algorithm that includes test methods that contribute the most to clinical diagnosis, can detect blocking antibodies, provide results in a short time, are easier to apply and evaluate, and are objective.