An investigation on 6th grade students' modeling process in the fermi problems considering the proximity of the problem context to students' daily lives
6. sınıf öğrencilerinin fermi problemlerindeki modelleme süreçlerinin problem bağlamının günlük hayatlarına yakınlığına göre incelenmesi
- Tez No: 730486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE SEVİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fermi Problemleri, Matematiksel Modelleme, Öğrencilerin Modelleme Preformansı, Problem Bağlamı, Fermi Problems, Mathematical Modeling, Students' modeling performances, Context of the problem
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, 6. sınıf öğrencilerinin Fermi problemlerine geliştirdikleri modelleri, problem bağlamının günlük yaşamlarına yakınlığı göz önünde bulundurarak incelemektir. Veriler, Türkiye'nin farklı illerindeki devlet ortaokullarında okuyan 12 altıncı sınıf öğrenciden toplanmıştır. Bu çoklu vaka çalışmasında, katılımcıları seçmek için 20 öğrenciye bir seçme testi uygulanmıştır. Öğrencilerin bu testte bulunan Fermi problemlerine geliştirdikleri modeller ve problem çözümüne dair açıklamaları incelenmiştir. 12 öğrenci seçilmiş ve testteki performanslarına göre yüksek başarılı, orta başarılı ve düşük başarılı olarak her seviyede iki grup olmak üzere toplam altı grup oluşturulmuştur. Bu çalışma iki vakayı içermektedir. Bu vakalar sorulan Fermi problemlerinin sırasına göre oluşturulmuştur. Vaka 1'de Fermi problemleri yakın problem bağlamından uzak problem bağlamına doğru sıralanmıştır. Vaka 2'de ise Fermi problemleri uzak problem bağlamından yakın problem bağlamına doğru sıralanmıştır. Farklı seviye gruplarındaki öğrenciler, veri toplama sırasında grup olarak iki vaka çalışmasından birine yerleştirmiştir. Diğer bir değişle, her vakada yüksek başarılı, orta başarılı ve düşük başarılı olmak üzere farklı başarı seviyesinde üç grup yer almıştır. Gruplarla yarı yapılandırılmış klinik mülakatlar yapılmıştır. Öğrencilerin çözüm stratejileri analiz edilmiş ve birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Ayrıca, öğrencilerin çözüm yollarından yola çıkılarak araştırmacı tarafından genel matematiksel ifadeler içeren modeller oluşturulmuştur. Bu çalışmanın sonucundan, öğrencilerin yaşamlarına daha yakın bir bağlamda sorulan Fermi problemleri ile günlük yaşamdan edindikleri bilgiler arasında daha fazla bağlantı kurarak daha ayrıntılı çözümler geliştirdikleri görülmüştür. Öte yandan, vaka 1 ile vaka 2 arasında kayda değer bir fark gözlenmemiştir. Özetle, problemlerin sırası, ister yakın problem bağlamından uzak problem bağlamına (Vaka 1), ister uzak problem bağlamından yakın problem bağlamına (Vaka 2) doğru olsun altıncı sınıf öğrencilerinin çözüm yollarında gözlemlenebilir bir farklılığa yol açmamıştır. Bu durum öğretmenlerin Fermi problemleri ile yapacakları çalışmalarda problemleri yakın problem bağlamından uzak problem bağlamına doğru sıralayarak bir ders planı oluşturmalarına gerek olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the modeling process of 6th grade students in the fermi problems, considering the proximity of the problem context to students' daily lives. The data were collected from 12 sixth students from public middle schools in different cities in Turkey. In this multiple-case study design, a selection test was applied to 20 students for selecting the case participants. Students' models and explanations were analyzed, and 12 students were selected and formed six groups based on their performances on the test as high achievers, medium achievers, and low achievers. This study involved two cases and cases were bounded by the order of the Fermi Problems asked. More specifically, Case 1 involved Fermi problems given in the order of close problem context first and remote problem contexts next, and Case 2 included Fermi problems given in the order of remote problem context first and closer problem contexts next. One group of sixth grade students from each performance category was placed in each of the two cases during the data collection. In other words, there were three groups at different achievement level in each case. Semi-structured clinical interviews with groups were carried out. Students' solution strategies were analyzed and compared with one another. Furthermore, researcher generated models were constructed based on students' ways of solutions. Result of this study showed that the problems presented in a closer context to students' lives led to more detailed solutions because they could reconcile problems closer to their daily lives with the information they obtained from daily life. On the other hand, a noteworthy difference was not observed between Case 1 and Case 2. In other words, the order of the problems, whether it is from close problem context to remote problem context (Case 1) or from remote problem context to close problem context (Case 2) did not lead to an observable difference on sixth grade students' way of solution. This indicated that teachers do not need to create a lesson plan by ordering the problems from close problem context to remote problem context in the studies they will do with Fermi problems.