A Case study on teacher perception of quality of work life within the context of human resource management in an educational institution
İnsan kaynakları yönetimi çerçevesinde bir eğitim kurumunda çalışan öğretmenlerin iş yaşam niteliği algıları üzerine bir durum çalışması
  1. Tez No: 73050
  2. Yazar: H. NECMİ AKŞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Quality of Work Life, Education, Human Resource Management, iii
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
oz İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE BİR EĞİTİM KURUMUNDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİN İŞ YAŞAM NİTELİĞİ ALGILARI ÜZERİNE BİR DURUM ÇALIŞMASI Akşit, H. Necmi Doktora, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasmı Şimşek Haziran 1998, 209 sayfa Bu çalışmanın amacı öğretmenlerin iş yaşamı niteliğini nasıl algıladıklarının, örgütün insan kaynaklan yönetimi alanındaki hedeflerine ulaşması açısından, sürekli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğini vurgulamaktır. Sınıflandırmah rasgele örnekleme metodu ile orantılı seçilmiş değişik demografik özellikler taşıyan öğretmenlerin algılan, yan-kontrollü mülakat yöntemi ile toplanmıştır. Mülakat sorularının hazırlanması ve toplanan verinin analizi için iş yaşam niteliği kavarmımn oluşturduğu bir araştırma çatısı oluşturulmuştur. Toplanan verinin guruplandınlması için ilk olarak bir başlangıç kodlama listesi hazırlanmıştır. Daha sonra, toplanan veriyi düzunlemek amacıyla ilgili yayınlara dayanarak ilave kategoriler ve kodlar oluşturulmuştur. Öğretmenlerin ortak görüşleri sayısal olarak değerlendirilmiş ve memnun olunan ve olunmayan alanlar altında tekrar gruplandınlmıştır. Çalışmanın sonuçlan, eğitim ve gelişme firsatlannm, diğer öğretmenlerle, orta ve üst düzey yöneticilerle olan ilişkilerin, görev sorumluluklarının, maddi kazançların ve manevi menfaatlerin, karar verme yöntemlerinin, kariyer geliştirme fırsatlarının, iletişim kanallarının, mevcut kaynakların ve işyerinin fiziksel ortamının öğretmenlerin iş yaşam niteliği algılan üzerinde hem olum hemde olumsuz etkileri olduğunu göstermiştir. Bulguların tartışılması, iş yaşam niteliği kavramı altındaki konular ile ilgili bir dizi varsayımın ortaya atılmasını sağlamıştır. Anahtar Kelimeler İş Yaşam Niteliği, İnsan Kaynaklan Yönetimi. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY ON TEACHER PERCEPTION OF QUALITY OF WORK LIFE WITHIN THE CONTEXT OF HUMAN RESOURCE MANAGEMENT IN AN EDUCATIONAL INSTITUTION Akşit, H. Necmi PhD., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan Şimşek June 1998, 209 pages The purpose of this study was to lay emphasis on collecting teacher perception of quality of work life regularly in order to reach human resource management related goals of an organization. Stratified random sampling strategy was utilised to capture proportionately the perceptions of teachers having different demographic characteristic and teacher perceptions were collected through semi- structured interviews. To construct interview questions and to analyse the data collected, a framework encompassing the concept of quality of work life was generated. A start list of codes was prepared to group the data collected initially. Then, further categories and codes were generated to manage the data collected. Shared convictions of teachers were quantified and further grouped under the areas of contentment and discontentment. Findings revealed that training and development opportunities, the relationship with other teachers, line managers, and senior managers, job responsibilities, compensation, decision making system, career development opportunities, communication channels, material resources available, and the physical conditions in the workplace impact teacher perception of quality of work life, both positively and negatively. Discussing the findings also resulted in emergence of number hypotheses about each quality of work life area for further research.