Karınca dağı (Pozantı-Adana) embriyofit (Bryophyta ve Tracheophyta) florası
The embryophyte (Bryophyta and Tracheophyta) flora of Karinca mountain (Pozantı-Adana)
  1. Tez No: 730505
  2. Yazar: ALİ KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY EZER, PROF. DR. SEHER KARAMAN ERKUL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Briyofit, Embriyofit, flora, Karınca Dağı, Adana, 6b bölümü, Bryophyta, Embryophyte, flora, Karınca Mountain, Adana, section 6b
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışmada, Karınca Dağı'nın (Pozantı-Adana) embriyofit (Bryophyta ve Tracheophyta) florası araştırılmıştır. 2019-2022 yılları arasında vejetasyonun farklı dönemlerinde, çalışma alanının çeşitli habitatlarından toplanan briyofit örnekleri ve damarlı bitki örneklerinin teşhis çalışmaları yapılmıştır. Teşhis çalışmaları sonucunda briyofitlere ait 26 familya, 65 cins ve bu cinslere ait toplam 195 takson (190 yapraklı karayosunu, 5 ciğerotu) tespit edilmiştir. Çalışma alanında boynuzlu ciğerotu üyesine rastlanmamıştır. Bu taksonlardan 20'si C13 karesi için yeni kayıttır. Schistidium poeltii H.H.Blom ise Türkiye ve Güneybatı Asya için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Pottiaceae (56 takson), Grimmiaceae (27 takson) ve Brachytheciaceae (22 takson) ile en zengin familyalar olurken, Grimmia (15 takson), Syntrichia (15 takson), Ptychostomum (13 takson) ve Orthotrichum (12 takson) en yaygın cinslerdir. Damarlı bitki örneklerinin teşhis çalışmaları sonucunda 75 familya, 280 cins ve bu cinslere ait toplam 535 takson saptanmıştır. Bunlardan 2'si Pteridophyta ve 533'ü Spermatophyta'ya aittir. Spermatophyta üyelerinden 9'u Pinophytina'ya, 524'ü ise Magnoliophytina'ya aittir. Tespit edilen bu taksonlardan 92'si endemik olup endemizm oranı %17,2'dir. 28 takson ise 6b bölümü için yeni kayıttır. Asteraceae (67 takson), Fabaceae (52 takson) ve Lamiaceae (49 takson) en zengin familyalar olurken, Salvia (11 takson), Centaurea (11 takson) ve Astragalus (9 takson) ise en zengin cinslerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the embryophyte (Bryophyta and Tracheophyta) flora of Karınca Mountain (Pozantı-Adana) was investigated. In different periods of vegetation between 2019-2022, bryophyte and vascular plant specimens which were collected from the various habitats of the study area were identificated. As a result of the diagnostic studies, 26 families, 65 genera and a total of 195 taxa (190 leaf moss, 5 liverwort) belonging to these genera of Bryophytes were identified. No hornwort member was found in the study area. Twenty of them are new records for C13 square. Schistidium poeltii H.H.Blom a new record for Turkey and Southwest Asia. Pottiaceae (56 taxa), Grimmiaceae (27 taxa) and Brachytheciaceae (22 taxa) are the richest families, while Grimmia (15 taxa), Syntrichia (15 taxa), Ptychostomum (13 taxa) and Orthotrichum (12 taxa) are the most common genera. As a result of the diagnostic studies of vascular plant samples, 75 families, 280 genera and a total of 535 taxa belonging to these genera were identified, 2 of which belong to Pteridophyta and 533 belong to Spermatophyta. Among the Spermatophyta members, which of 9 belong to Pinophytina and 524 belong to Magnoliophytina. Of these identified taxa, 92 are endemic and the endemism rate is 17.3%. 28 taxa are new records for section 6b. While Asteraceae (67 taxa), Fabaceae (52 taxa) and Lamiaceae (49 taxa) are the richest families, Salvia (11 taxa), Centaurea (11 taxa) and Astragalus (9 taxa) are the richest genera.