An Investigation of vocabulary learning strategies employed by successful freshman students of English
Başarılı İngilizce freshman öğrencilerinin kullandığı kelime öğrenme stratejileri üzerine bir araştırma
- Tez No: 73052
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime hazinesi, kelime öğrenme stratejileri, sesli- düşünme protokolleri. VI, Vocabulary, vocabulary learning strategies, think-aloud protocols. IV
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
oz BAŞARILI İNGİLİZCE FRESHMAN ÖĞRENCİLERİNİN KULLANDIĞI KELİME ÖĞRENME STRATEJİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Bozatlı, Özlem Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili Öğretimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar Eylül 1998, 88 sayfa Bu çalışmanın birinci amacı, başarılı ODTÜ İngilizce Freshman öğrencilerinin kullandıkları kelime öğrenme stratejilerini araştırmaktır. Ayrıca, bu çalışmanın bulgularının, kelime öğrenme konusunda başarısız olan öğrencilerine yardım etmeleri için, Modern Diller Bölümü öğretim elemanlarını, kelime öğrenme stratejileri konusunda bilinçlendireceği umulmaktatır. Bu amaçlara ulaşabilmek için, ODTÜ'nün farklı bölümlerinden 15 başarılı İngilizce Freshman öğrencisi seçilmiştir. Veri toplama araçları araştırmacının hazırladığı bir anket ve bu anketlerin sonuçlarına dayanılarak hazırlanmış bir Kelime Öğrenme Stratejileri Envanteri ve son olarak da, sesli düşünmeprotokollerinden elde edilen kaset ve bunların yazılı metinleridir. Daha sonra bu araçlardan elde edilen sonuçlara göre stratejiler ve bunların denekler tarafından kullanım sıklıkları tesbit edilmiş ve analizleri yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçlan, başarılı İngilizce öğrencilerinin aktif strateji kullanıcıları oldukları ve diğerlerine göre bazı stratejileri daha sık kullandıkları savını destekleyen deneysel kanıt sağlamıştır. Ayrıca, sonuçlara göre, bu öğrencilerin duyumsal stratejilerden ziyade çoğunlukla zihinisel ve öz-yönetim stratejilerini kullandıkları iddia edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF VOCABULARY LEARNING STRATEGIES EMPLOYED BY SUCCESSFUL FRESEHMAN STUDENTS OF ENGLISH Bozatlı, Özlem M.A., Department of English Language Teaching Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Enginarlar September 1998, 88 pages This study first aims to investigate the vocabulary learning strategies of successful freshman students of English at METU. As the second aim, it is hoped that this study may raise awareness of the instructors in the Department of Modern Languages in vocabulary learning strategies so that they can help their students who are unsuccessful in vocabulary learning. In order to achieve these aims, 1 5 successful students of English from different departments of METU were chosen. The data collection instruments were a researcher-prepared questionnaire, and the Vocabulary Learning Strategy Inventory 111which was developed according to this questionnaire and lastly, tapes and their transcriptions obtained from think-aloud protocols. According to the results of these instruments, the strategies and their frequencies used by the subjects were determined and analyzed afterwards. Results from the study provided empirical evidence in favor of the opinion that successful students of English are active strategy employers and they use several strategies more frequently than others. In addition, the findings indicate that they mostly use cognitive and meta-cognitive strategies rather than affective strategies.