Productivity changes and reallocation effects in Turkish manufacturing industry, 1963-93
Türkiye imalat sanayiinde verimlilik değişimleri ve tahsis etkileri, 1963-93
  1. Tez No: 73053
  2. Yazar: TEVFİK KOLDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKTAR TÜREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Total factor productivity growth, Labor productivity growth, Capital productivity growth, Capital reallocation effect, Labor reallocation effect, Manufacturing industry. in
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
oz TÜRKİYE İMALAT SANAYİİNDE VERİMLİLİK DEĞİŞİMLERİ VE TAHSİS ETKİLERİ, 1963-93 Koldaş, Tevfik Yüksek Lisans, İktisat Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Oktar Türel Ocak 1998, 94 sayfa Bu çalışmada, Syrquin(1984)'ün metodolojisi kullanılarak, 1963-93 dönemi ve alt-dönemleri için, Türkiye imalat sanayiindeki toplam faktör verimliliği ve emek verimliliği artışları sektör-içi ve sektörler-arası (kaynak tahsisi) etkilerine aynştınlmıştır. Beklentilerin tersine, Türkiye imalat sanayiinde tahsis etkisinin öneminin görece çok düşük düzeyde olduğu saptanmıştır. Üretim faktörlerinin sektörlerdeki marjinal verimliliklerinin dönem boyunca çok fazla değişmediği gözlemlenmiştir. Kar maximizasyonu ve faktör hareketliliği varsayımlarına gölge düşüren bu ölçüde munkem bir yapıda tahsis etkilerinin gerçekleşmesi de güçleşmektedir. Daha ayrıntılı bir sektör sınıflaması ve daha güvenilir indirgeme yöntemleri kullanıldığında tahsis etkilerinin saptanabileceği beklense de, uygulanan kuramsal çerçevenin sınırları içinde, Türkiye imalat sanayilerinde, 1963-93 döneminde, etkin bir kaynak dağılımının sağlanamamış olduğu söylenebilir. Anahtar sözcükler : Toplam faktör verimliliği artışı, Emek verimliliği artışı, Sermaye verimliliği artışı, Emek tahsis etkisi, Sermaye tahsis etkisi, İmalat sanayii. iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRODUCTIVITY CHANGES AND REALLOCATION EFFECTS IN TURKISH MANUFACTURING INDUSTRY, 1963-93 Koldaş, Tevfik M.Sc, Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Oktar Türel January 1998, 94 pages In this study, total factor productivity and labor productivity growth in the Turkish manufacturing industry are decomposed into intra-industry and inter-industry (resource reallocation) effects for the period 1963-93 and its subperiods, based on Syrquin(1984)'s methodology. Contrary to a priori expectations, the reallocation effects in Turkish manufacturing industry turned out to be of relatively minor significance. The marginal productivities of factors of production across sectors seem to have a fairly stable pattern throughout the whole period. Reallocation effects tend to be rather low under such a regimented structure which casts doubt on the validity of assumptions of factor mobility and profit maximization. Although it may be possible to capture the reallocation effects utilizing a much more disaggregated sectoral classification and more reliable deflation procedures, it can be argued that, within the limitations of the theoretical framework applied, allocation of resources had not been very efficient in the Turkish manufacturing industry in the period 1963- 93.