İleri evre mesane kanserlerinde nötrofil/lenfosit ve platelet/lenfosit oranının prognostik önemi
The prognostic signifiance of neutrophil/lymphocyte and platelet/lymphocyte ratio in advanced stage bladder cancer
- Tez No: 730520
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TARIK SALMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, İç Hastalıkları, Oncology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranı, Bladder cancer, neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) and platelet/lymphocyte ratio (PLR)
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Mesane kanseri, üriner sistemin en sık görülen tümörleridir. Mesane kanseri doğal seyrinde immün cevabın rolü giderek belirginleşmektedir. Bu çalışmada, ileri evre mesane kanserinde, tümöre karşı geliştirilen immun yanıtın dolaylı bir göstergesi olarak değerlendirebileceğimiz, nötrofil/lenfosit oranı (NLR) ve platelet/lenfosit oranının (PLR) prognostik önemini araştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinde Ocak 2015- Aralık 2021 yılları arasında İleri Evre Mesane Kanseri tanısıyla takip edilen hastalar retrospektif olarak değerlendi. Tüm verilerine ulaşılan hastaların değerlendirmeye alındı. Serum nötrofil, lökosit, platelet değerlerinde artışa neden olabilecek eşlik eden enfeksiyonu, hematolojik hastalığı, romatolojik hastalığı vs. olan olgular çalışma dışı bırakıldı. Tüm hastaların tanı anındaki nötrofil, lenfosit ve platelet değerleri tespit edildi. Hastaların yaş, cinsiyet, tanı yaşı, operasyon tarihi, metastaz durumu, patolojik bulgular, aldığı tedavi, tedaviye yanıt, nüks/progresyon tarihinin kaydedildi. Tüm verilerine ulaşılan 93 hasta çalışmaya dahil edildi. Değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu analitik yöntemlerle (Kolmogorov-Smirnov/Shapiro¬Wilk testleri) kullanılarak incelendi. NLR ve PLR değerleri normal dağılım göstermediğinden dolayı Mann-Whitney U testi kullanıldı. Kategorik verilerin analizinde Pearson'n ki-kare analizi veya Fisher's Kesin Ki Kare analizi uygulandı. NLR ve PLR'nin OS ile ilişkisi Spearman's rho korelasyon testi ile incelendi. NLR ve PLR ile OS arasında lineer regresyon analizi ile kurulan modeller incelendi ve anlamlı model belirlendi. ROC analizi ile p2,88, PLR>153) azalmış ortalama genel sağkalımla (OS) ilişkili olduğu saptanmış ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür.NLR ve PLR değerinde OS için anlamlı ve belirleyici bir kesim noktası saptanamaması nedeni ile daha önce yapılmış olan yayınlardan elde edilen ve bizim belirlemiş olduğumuz NLR için 2,40 değeri ve PLR için 160 değeri bir değerlendirme yapıldı ve istatistiksel açıdan anlamlı fark saptandı (p=0.007 ve p=0,049). NLR'nin 2,40 ve PLR'nin 160 değeriyle uzak metastaz olup olmamasına göre yapılan karşılatırmada anlamlı fark saptanmadı (p=0,545 ve p=0,853). Çalışmamızda ayrıca farklı olarak NLR ve PLR ve OS arasında regresyon analizi ile belirlenen ve NLR hesaplandığında OS'nin tahmin edilmesinin mümkün olduğu anlamlı bir modelleme elde edildi. Sonuç: Tümöre karşı gelişen immün yanıtın dolaylı bir göstergesi olarak değerlendirebileceğimiz NLR ve PLR ucuz, kolay bakılabilen, noninvaziv olabilecek yeni bir belirteçlerdir. Bazı sınırlamalar ve daha fazla doğrulama gerekli olmasına rağmen, sonuçlarımız tedavi öncesi artan NLR ve PLR düzeylerinin, metastatik ve lokal ileri evre mesane kanseri hastalarında prognostik açıdan yol gösterici olarak kullanılabiliceğinin ipuçlarını vermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Bladder canser is the most common tumor of the urınary system. The role of the immune response ın the natural hstory of bladder cancer is becoming increasingly evident. In this study, we aimed to investigate the prognostic importance of neutrophil/lymphocyte ratıo (NLR) and platelet/lymphocyte ratıo (PLR), which we can evaluate as an indirect indicator of the ımmune response against the tumor in advanced bladder cancer. Materials and Methods: In our study, patients who were followed up in İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital Medical Oncology Clinic between January 2015 and December 2021 with the diagnosis of Advanced Bladder Cancer were evaluated retrospectively. Patients whose data were accessed were evaluated cases with concomitant infection, hematological disease, rheumatological disease, etc. that may cause an increase in serum neutrophil, leukocyte, platelet values were excluded from the study. Neutrophil, lymphocyte and platelet values of all patients at the time of diagnosis were determined. The patients' age, gender, age at diagnosis, date of operation, metastasis status, pathological findings, treatment received, response to treatment, history of recurrence/progression were recorded. 93 patients whose data were accessed were included in the study. The conformity of the variables to normal distribution was examined using analytical methods (Kolmogorov- Smirnov -Wilk tests). Since NLR and PLR values were not Show normal distribution, Mann -Whitney U test was used. Pearson's chi-square analysis or Fisher' s exact chi-square analysis was usde in the analysis os categorical data. The relatıonship of NLR and PLR with Os was analyzed by Spearman's rho correlation test. The models established by linear regression analysis between NLR and PLR and OS were examined and significant model was determinde. P2.88, PLR>153) were found to be associated with decreased mean overall survival (OS), but not statistically significant. Since a significant and determinant cut-off point for OS could not be determined in NLR and PLR values, an evaluation was made with a value of 2.40 for NLR and a value of 160 for PLR, which we determined and obtained from previous publications, and a statistically significant difference was found (p= 0.007 and p=0.049). The was no significant difference between the NLR values of 2.40 and the PLR values of 160, according to whether there was distant metastasis (p=0,545 and p=0,853). In addition, a meaningful modeling was obtained in our study, which is determined by regression analysis between NLR and PLR and OS, and it is possible to estimate OS when NLR is calculated. Conclusion: NLR and PLR, which we can avaluate as indirect indicators of the immune response against the tumor, are new markers that can be inexpensive, easy to look at and non invaziv. Although some limitations and further validtion are required, our results suggest that increased NLR and PLR levels before treatment can be used as prognostic guides in patients with metastatic and locally advanced bledder cancer.