Spinal anestezi sonrası gelişen hipotansiyonu öngörmede dalga değişkenlik indeksi (Plethvariability ındex)(PVI) ve internal juguler ven kollapsibilite indeksi (IJV-CI) ölçüm yöntemlerinin karşılaştırılması
Pleth variability index (PVI) and internal jugular vein collapsibility index(İJV-CI) measurement methods in predicting hypotension after spinalanesthesia
  1. Tez No: 730519
  2. Yazar: GÜL ÖZLEM AKGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP NUR AKÇABOY, DR. FERYAL KORKMAZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Spinal anestezi, Pleth Variability İndex, İnternal Juguler Ven Kollapsibilite İndeksi, Spinal anesthesia, Pleth Variability Index, Internal Jugular Vein Collapsibility Index
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ Spinal anestezi; pelvis, alt karın, alt ekstremitelerde uygulanacak cerrahi operasyonlarda sıklıkla kullanılan bir nöroaksiyel anestezi yöntemidir. Bloğun uygulanması ile birlikte vasküler tonusun da azalması sonucu hipotansiyon meydana gelebilir. Özellikle geriatrik yaş grubunda ya da altta yatan ciddi hastalığı olan hastalarda hipotansiyon riski taşıyan hastaları önceden belirlemek; anestezistlere anestezi öncesi önlemler alma, hastanın introoperatif ve postoperatif yönetimini belirleme şansını vermesi bakımından kritik önem taşır. Çalışmamızda internal juguler ven kollapsibilite indeksinin (IJV-CI) ve dalga değişkenlik indeksinin (pleth variability indeksi)(PVI) spinal anestezi sonrası, spontan solunumdaki hastalarda gelişebilecek olan hipotansiyon riskini öngörmedeki kullanılabilirliğini araştırmak ve karşılaştırmayı amaçladık. GEREÇ VE YÖNTEM Çalışmamız prospektif, gözlemsel bir araştırmadır. Çalışmamıza spinal anestezi yöntemiyle supin pozisyonda elektif ortopedik cerrahi operasyon geçirecek ASA I-II, yaşları 18- 65 arasında ve preoperatif açlık süreleri yaklaşık 8 saat olan 116 hasta dahil edildi. Hipotansiyon, ortalama kan basıncının (OKB) 60 mmHg'nin altına düşmesi veya başlangıç değerine göre %20'den fazla düşmesi olarak tanımlandı. Hipotansif olanlar Grup A, normotansif olanlar Grup B, olarak isimlendirildi. Her iki gruptaki hastaların preoperatif ve intraoperatif PVI ve IJV-CI değerleri, bu değerlerin hipotansiyon riskini öngörmedeki etkinliği karşılaştırıldı. BULGULAR Spinal anestezi sonrası 116 hastanın %59,5'inde (n:69) hipotansiyon geliştiği saptandı. Çalışmamızda hipotansiyonu öngörmede PVI ve IJV-CI için bir kesim noktası değeri bulunamadı ancak hipotansif olan hastaların başlangıç PI, PVI ve IJV- CI değerlerinin hipotansif olmayanlara göre daha yüksek olduğu görüldü. Hipotansif hastaların ASA risk skorları ve DM'a sahip olma oranları daha yüksekti. Spinal blok seviyesi alanı ve spinal anestezinin uygulama yapıldığı seviye arasında gruplar x arasında fark bulunamadı. Hipotansif olan hastaların başlangıç SKB, DKB ve OKB olmayanlara göre istatistiksel anlamlı olarak daha yüksekti. SONUÇ Spinal anestezi pratiğinde önemli sorunlarından biri olan, spinal anestezi sonrasında meydana gelen hipotansiyonu tahmin etmede, noninvaziv yöntemlerden olan USG kullanarak IJV-CI ölçümü ve pletismogrofik verilerden elde edilen PVI'nin kullanımı ile ilgili daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Bu ölçümlerle ilgili sonuçlar hipotansiyon gelişme riski olan hastayı tanıyarak klinisyenin hastayı hazırlamasına ve hipotansiyonu önlemeye çalışmasına ve hastanın preoperatif dönemdeki volüm durumu hakkında bilgi vererek intraoperatif intravenöz sıvı stratejisinin optimizasyonuna yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
Pleth Variability Index (PVI) and Internal Jugular Vein Collapsibility Index (IJV-CI) Measurement Methods in Predicting Hypotension After Spinal Anesthesia INTRODUCTION AND OBJECTIVE Spinal anesthesia is a neuraxial anesthesia method that is frequently used in surgical operations of the pelvis, lower abdomen and lower extremities. Hypotension may occur as a result of decreased vascular tone due to spinal blockage. Predetermining the risk of hypotension, especially in the geriatric age group or in patients with serious underlying disease; is of great importance in order to take precautions before anesthesia and determine the intraoperative and postoperative management of the patient. In our study, we aimed to investigate and compare the practicality of the use of the internal jugular vein collapsibility index (IJV-CI) and the pleth variability index (PVI) for predicting the risk of hypotension among patients with spontaneous respiration after spinal anesthesia. MATERIALS AND METHODS A total of 116 patients with ASA risk scores of I-II, aged between 18-65 years, who are planned to undergo elective orthopedic surgery in the supine position with spinal anesthesia, with a preoperative fasting period of approximately 8 hours were included. Hypotension was defined as mean arterial pressure (MAP) below 60 mmHg or more than a 20% decrease from baseline. Those who were hypotensive were named Group A, and those who were normatensive were named Group B. The preoperative and intraoperative PVI and IJV-CI values and efficacy of these values in the use of predicting hypotension among the patients of both groups were compared. RESULTS Hypotension developed in 59.5% of 116 patients after spinal anesthesia (n=69). No cut-off point values were found for PVI and IJV-CI for predicting hypotension, but it was observed that the baseline PI, PVI and IJV-CI values of hypotensive patients xii were higher than non-hypotensive patients. Patients who were hypotensive had higher ASA risk scores and higher rates of having DM. There was no difference between the groups according to the level spinal blockage was applied. Initial SBP, DBP, and MAP of hypotensive patients were significantly higher than non-hypotensive patients. CONCLUSION More studies are needed to elucidate the use of IJV-CI measurement via USG and PVI via plethysmographic data, another noninvasive method, to estimate the risk of hypotension following spinal anesthesia, an important problem in spinal anesthesia practice. The results of these measurements may guide the clinician in recognizing patients at risk of developing hypotension and take measures to prevent hypotension, and optimize intraoperative intravenous fluid support strateggies by providing data about the patient's volume status during the preoperative period.