Normal doğum sırasında mediolateral epizyotomi uygulanan ve epizyotomi uygulanmayan primipar gebelerde doğum sonrası dönemde cinsel disfonksiyonun araştırılması
Investigate sexual dysfunction in the postpartum period in primiparous pregnant women who underwent mediolateral episiotomy during normal delivery and that did not undergo episiotomy during normal delivery
  1. Tez No: 730538
  2. Yazar: NİHAL SEVGİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL REŞAT ATALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Epizyotomi, indüksiyon, lubrikasyon, cinsel işlev bozukluğu, Episiotomy, induction, lubrication, sexual dysfunction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda normal doğum esnasında mediolateral epizyotomi uygulanan ve epizyotomi uygulanmayan primipar gebelerde doğum sonrası dönemde cinsel disfonksiyonun araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma kapsamında Ankara Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Doğum Servisinde 01.09.2019-01.05.2021 tarihleri arasında yatıp ilk doğumunda epizyotomi uygulanmadan doğum yapmış ve çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan term gebeler ile ilk doğumunda epizyotomi uygulanarak doğum yapmış ve çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan term gebeler oluşturmaktadır. Aynı özelliklere sahip fakat hiç doğum yapmamış hastalardan kontrol grubu oluşturuldu. Tüm katılımcıların demografik özellikleri, son adet tarihine göre hesaplanmış gebelik haftası, bebek doğum ağırlığı, yaş, kilo, yaşadığı şehir, BMI (vücut kitle indeksi), sigara kullanımı, alkol kullanımı, madde kullanımı, geçirilmiş cerrahileri, hastanede yatış süresi, indüksiyon alıp almadığı ve gebe okuluna katılım durumu kaydedilmiş ve tüm hastalara cinsel fonkiyon değerlendirmesi için FSFI (Female Sexual Function Index) anketi uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 11.5 programından faydalanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların 137'sinde (%74,9) cinsel işlev bozukluğu yokken 46' sında (%25,1) cinsel işlev bozukluğu vardır. Cinsel işlev bozukluğu oranı epizyotomi uygulanmayan grupta %26,2, epizyotomi uygulanan grupta %37,7, hiç doğum yapmamış grupta ise %11,5 olarak bulunmuştur. İstek ölçek puanı ortalaması kontrol grubunda 4,69±0,68, epizyotomisiz grupta 4,52±1,11, epizyotomili grupta ise 3,70±1,39 olarak bulunmuştur. Kontrol- epizyotomili ve epizyotomisiz-epizyotomili grupları arasındaki farklar anlamlı bulunmuştur. Uyarılma ölçek puanı ortalaması kontrol grubunda 5,10±0,53, epizyotomisiz grupta 4,43±1,06, epizyotomili grupta ise 3,70±1,39 olarak bulunmuştur. Kontrol-epizyotomisiz ve kontrol-epizyotomili grupları arasındaki farklar anlamlı bulunmuştur. Lubrikasyon puanı ortalaması kontrol grubunda 5,04±0,42, epizyotomisiz grupta 5,26±0,66, epizyotomili grupta 4,71±0,64 olarak bulunmuştur. Kontrol- epizyotomili ve epizyotomisiz-epizyotomili grupları arasındaki farklar anlamlı bulunmuştur. Orgazm puanı ortalaması da benzer şekilde epizyotomisiz grupta en yüksek iken, epizyotomili grupta en düşük olarak bulunmuştur. Epizyotomisiz-epizyotomili grupları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Ağrı ölçek puanı ortalaması kontrol grubunda 5,13±0,46, epizyotomisiz grupta 4,69±0,83, epizyotomili grupta ise 5,00±0,79 olarak bulunmuştur. Kontrol-epizyotomisiz grupları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda epizyotomi uygulanarak doğum yapan primipar kadınların epizyotomi uygulanmadan doğum yapan kadınlara göre doğum sonrası 6-10. haftalarda cinsel işlev bozukluğu oranının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Biz bu nedenle normal doğumlarda rutin sağ mediolateral epizyotomi yerine restriktif epizyotomi uygulanmasının daha uygun bir yaklaşım olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, it was aimed to investigate sexual dysfunction in the postpartum period in primiparous pregnant women who underwent mediolateral episiotomy during normal delivery and that did not undergo episiotomy during normal delivery. Materials And Methods: In this study, term pregnant women who were hospitalized in Ankara City Hospital Gynecology and Obstetrics clinic service between 01.09.2019-01.05.2021 and gave birth without performing episiotomy in their first birth and met the inclusion criteria and term pregnant women who gave birth by applying episiotomy at first birth and met the inclusion criteria. A control group was formed from the patients with the same characteristics but who had never given birth. Demographic characteristics of all participants were recorded according to gestational week calculated according to the last menstrual period, baby birth weight, age, weight,city of residence, BMI(body mass index), smoking, alcohol use, substance use, previous surgeries, length of hospital stay, taking induction or not and participation in the pregnant school and FSFI(Female Sexual Function Index) questionnaire was applied to all patients for sexual function evaluation.SPSS 11.5 program was used in the analysis of the data. Results: While %74.9 of the participants did not have sexual dysfunction, 46 of them had sexual dysfunction in %25.1. The rate of sexual dysfunction was found to be %26,2 in the group that did not ondergo episiotomy, %37,7 in the group that underwent episiotomy and %11.5 in the group that had never given birth. The mean score of the request scale was found to be 4,69±0,68 in the control group, 4,52±1,11 in teh group without episiotomy, and 3,70±1,39 in the group with episiotomy. The differences between the control-episiotomy and without episiotomy-episiotomy groups were significant. The mean excitement scale score was 5,10±0,53 in cotrol group, 4,43±1,06 in the group without episiotomy, 3,70±1,39 in the group with episiotomy. The differences between the control-without episiotomy and control-episiotomy groups were significant. The lubrication score was 5,04±0,42 in the control group, 5,26±0,66 in the group without episiotomy and 4,71±0,64 in the episiotomy group. The differences between the control- episiotomy and without episiotomy-episiotomy groups were significant. Similarly, the mean orgasm score was highest in the group without episiotomy, while it was the lowest in the group with episiotomy. The differences between episiotomy-without episiotomy groups were significant. The mean pain scale score was 5,13±0,46 in the control group, 4,69±0,83 in the group without episotomy, 5,00±0,79 in the group with episiotomy. The differences between control-without episiotomy groups were significant. Conclusion: In our study, it was found that primiparous women who gave birth with episiotomy had a higher rate of sexual dysfunction in the postpartum 6-10 weeks than women who gave birth without episiotomy. Therefore, we believe that restrictive episiotomy is more appropriate approach instead of routine right mediolateral episiotomy in normal deliveries.