A Qualitative assesment of departmental effectiveness from the perspectives of teachers and department heads: A case study of Turkish and science deparments in a private middle school
Öğretmenler ve zümre başkanlarının bakışı ile zümre etkililiğinin nitel bir değerlendirmesi: Bir özel okuldaki Türkçe ve zümreleri örnekleri
  1. Tez No: 73058
  2. Yazar: GÜLSÜM ERYALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zümre, Zümre Etkililiği, Etkin Zümreler, Zümre Yönetimi, Zümre Başkanları vı, School Departments, Departmental Effectiveness, Effective Departments, Managing Departments, Department Heads IV
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
oz ÖĞRETMENLER VE ZÜMRE BAŞKANLARININ BAKIŞI İLE ZÜMRE ETKİLİLİĞİNİN NİTEL BİR DEĞERLENDİRMESİ: BİR ÖZEL ORTA OKULDAKİ TÜRKÇE VE FEN ZÜMRELERİ ÖRNEKLERİ ERYALÇIN, Gülsüm Yüksek Lisans, Eğitim Bilimleri Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Hasan ŞİMŞEK Eylül 1998, 142 sayfa Bu çalışmanın amacı bir özel okuldaki Türkçe ve Fen zümrelerinden yola çıkarak, öğretmenler ve zümre başkanlarının bakış açısı ile zümre etkililiğinin değerlendirilmesidir. Türkçe ve Fen zümrelerinin etkililiği, kaynak araştırması sonucunda geliştirilen etkili zümre özelliklerine göre incelenmiştir. Etkin zümre özellikleri beş başlık altında toplanabilir: liderlik, vizyon, meslektaşlık ilişkileri ve öğretmen değerlendirmesi, kayıt tutma ve öğrenci değerlendirmesi, ve kaynak yönetimi. Bu başlıklar veri toplanması ve analizi sırasında dikkate alınmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için, Türkçe zümresinin 12 ve fen zümresinin 10 öğretmem ile görüşme yapılmış ve toplanal bilgiler niteliksel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. Analiz sonuçlan aşağıda verilmiştir.Zümre başkanlarının, öğretmenlerin bireysel gelişiminin sağlanmasından toplantıların etkili yönetimine kadar her türlü zümre çalışmasında etkileri büyüktür. Zümrelerin çalışmaları için bir yön belirlemelerine rağmen, açık ve çoğunluk tarafından benimsenen bir vizyon geliştirememişlerdir. 'Meslektaşlık' öğretmenlerin birbirlerinden öğrenmeleri, birbirlerini geliştirmeleri yeni öğretmenleri yönlendirmeleri açılarından önemlidir. Öğretmenler açısından bir değerlendirme sisteminin açık, tarafsız olması ve sonucunda geri besleme yapılması gereklidir. İki zümrede de okul tarafından benimsenmiş benzer kayıt tutma ve öğrenci değerlendirme yöntemleri vardır. Bunun yanında, zümrelerin konularına göre değişen uygulamalara da rastlanmaktadır. Zümreler ihtiyaç duydukları araç- gereç ve teknolojilerin alımında istedikleri kadar etkin olamamaktadırlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A QUALITATIVE ASSESSMENT OF DEPARTMENTAL EFFECTIVENESS FROM THE PERSPECTIVE OF TEACHERS AND DEPARTMENT HEADS: A CASE STUDY OF TURKISH AND SCDXNCE DEPARTMENTS IN A PRIVATE MIDDLE SCHOOL ERYALÇIN, Gülsüm M. S., Department of Educational Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan ŞİMŞEK September 1998, 142 pages The purpose of this study is to evaluate the effectiveness of departments from the perspectives of teachers and department heads in two departments of a private middle school. The effectiveness of Turkish and Science departments are studied according to the effective department characteristics evolved in the literature. Effective department characteristics are sorted under five categories leadership, vision, collegiality and teacher appraisal, record keeping and evaluation, and resource management. These categories established a framework for data collection and analysis. In order to accomplish the purpose of the study, 12 teachers of the Turkish department and 10 teachers of the Science department Ulwere interviewed and the data collected through interviews were analysed through qualitative methods and techniques. The results indicated that department heads have a great influence on any kind of departmental activity from enhancing teachers' individual development to the managing department meetings effectively. Although the departments have a direction for organizational efforts, they lack in developing a clear and widely shared statement of vision. 'Collegiality' is important to provide an environment where teachers help each other, learn from others, and to guide new teachers. According to the teachers, an appropriate appraisal system should be open and objective, besides, feedback should be provided at the end of the observations and evaluation of activities. Both departments have similar policies in record keeping and student evaluation set by the school administration besides some differences in applications changing according to the subject matter. Departments cannot be as much effective as they want in purchasing instructional materials and techniques they need.