Evaluation of the writing component of an English language teaching program at a public university: A case study
Bir devlet üniversitesinin İngiliz dil öğretimi programındaki yazma boyutunun değerlendirilmesi: Bir vaka çalışması
- Tez No: 350178
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ENGİNARLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Program değerlendirme, İkinci dilde yazma, ODTÜ, Vakaçalışması, Program evaluation, L2 writing, METU, Case study
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 305
Özet
Bu çalışmanın asıl amacı 2010-2011 akademik yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Temel İngilizce Bölümü (TİB) ve Modern Diller Bölümleri'nde (MDB) uygulanan programın yazma boyutunu, program hedefleri, materyal ve içerik, öğrenme-öğretme süreci ve yazma becerilerinin ölçülmesi açısından değerlendirmektir. TİB ve MDB öğretim elemanları, program koordinatörleri ve öğrencilerin yanı sıra farklı bölümlerdeki alan dersi öğretim üyelerinin görüşleri çoğunlukla anket ve görüşmeler yoluyla toplanmıştır. Nitel verilerin analizi içerik analizi yöntemiyle yapılırken anketlerle toplanan veriler SPSS 15 yardımıyla analiz edilmiştir.Anketlerin sonuçları, TİB ve MDB yazma programlarının araştırma sorularında belirtilen boyutlar noktasında öğrenci ve öğretim elemanlarına göre genel olarak etkili olduğunu göstermiştir. Ancak, nitel veriler her iki bölümde de şu anki yazma programlarının geliştirilmesi için katılımcıların önerilerini ortaya çıkarmıştır. TİB öğrencileri ve öğretim elemanlarının önerilerinden çıkarılan bazı önemli sonuçlar şunlardır: Söylem seviyesinde yazılan yazılardan çok öğrenci merkezli serbest yazma alıştırmalarının yapılması, materyallerin görsel olarak daha çekici hale getirilmesi, ara sınavlarda yazma becerilerinin ölçülmesinde standardizasyona gidilmesi ve yazma derslerinde İngilizce Yeterlik Sınavı'ndaki (İYS) yazma bölümüne yönelik alıştırmaların yapılması.Diğer yandan, MDB'deki yazma programıyla ilgili olarak, ENG 101 ve ENG 102 derslerinde işlenen yazı türleri, konuları ve alıntılama kurallarının öğrencilerin bölümlerine göre farklılaşması gerekliliği MDB katılımcıları tarafından ifade edilmiştir. Benzer şekilde TİB'de kullanılan yazma materyallerinin içeriklerinin öğrencilerin bölümleriyle ilişkili olması gerekliliği TİB katılımcıları tarafından vurgulanmıştır. Bunun yanı sıra, farklı bölümlerdeki alan dersi öğretim üyeleri de TİB ve MDB yazma programlarının öğrencilerin bölümlerine odaklanması gerektiği görüşüne katılmışlardır. Diğer bir deyişle, bu çalışma Yabancı Diller Yüksekokulu'ndaki öğrencilerin bölümleriyle ilgili ihtiyaçlarını açığa çıkarmayı hedefleyen bir ihtiyaç analizi çalışmasının gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study has the main objective of evaluating the effectiveness of the writing component of the program applied at the Department of Basic English (DBE) and the Department of Modern Languages (DML) at Middle East Technical University (METU) in the 2010-2011 academic year in terms of program objectives, materials and content, teaching-learning process and the assessment of the writing skills. The opinions of the DBE and DML instructors, program coordinators and students as well as the content course instructors at different departments at METU were mainly obtained via questionnaires and interviews. The data collected via the questionnaires were analyzed using SPSS 15 while the analysis of all the qualitative data was done though content analysis.The results of the questionnaires indicated that the writing components of the program at the DBE and the DML were generally effective as for the dimensions of the programs as specified in the research questions from the perspective of instructors and students. However, the qualitative data revealed participants? suggestions for the improvement of the existing writing programs at both departments. Some of the major conclusions that can be drawn from DBE students? and instructors? suggestions are as follows: There is a need to switch the focus from discourse-level writing to more free-writing practices through more student-centered activities; the materials should be more visually attractive; the assessment procedure applied to test students? writing ability in the mid-terms should be standardized and the writing tasks as tested in the English Proficiency Exam (EPE) should be focused on in writing classes.On the other hand, as for the writing program at the DML, the need for the diversification of the writing genres, topics and the citation rules covered in the ENG 101 and ENG 102 courses depending on students? departments was emphasized by the DML participants. Similarly, DBE participants underlined the need for department-related content in writing materials. Also, the content course instructors agreed that the writing program applied at the DBE and the DML should be department-specific. In other words, this study displayed the necessity to conduct a needs analysis aiming to reveal DBE and DML students? writing needs for their departments.