Avrupa Birliği'nin demokratikleşme sürecinde bir milyon sivil inisiyatif uygulaması
One million civil initiative implementation in the democratization process of the European Union
- Tez No: 730655
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHLİKA ÖZLEM ULTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Demokrasi açığı, Meşruiyet Krizi, Avrupa Vatandaşları İnisiyatifi, European Union, Democracy deficit, Legitimacy Crisis, European citizens initiative
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyasi Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Başlangıçta ekonomik bir topluluk olarak kurulan Avrupa Birliği (AB), kendine özgü yapısı, dönemsel gelişmeler ve entelektüellerin etkisi gibi faktörler sebebiyle, zaman içerisinde dönüşerek siyasi bir birlik kurmayı amaçlamıştır. AB'nin siyasi birlik kurma hedefi, daha işlevsel kurumlar, güçlü bir demokrasi ve daha iyi bir yönetişim varlığıyla mümkündür. Bu hedef doğrultusunda Avrupa Birliği, bir tarafta derinleşme, diğer tarafta ise genişlemenin yer aldığı siyasi bir bütünleşmeyi benimsemiştir. Genişleme dalgaları sonucu sınırları büyüyen AB, meşruiyet krizi ve demokrasi açığı gibi iki önemli sorunla karşı karşıya gelmiştir. AB'nin vazgeçilmez değerlerinden olan demokrasiye ilişkin yaşadığı sorunlar ve bu sorunların üstesinden gelmek için Birliğin hayata geçirdiği projelerden birisi de Avrupa Vatandaşları İnisiyatifi uygulamasıdır. Bu çalışmanın temel amacı, AB'nin yaşadığı demokrasi açığı ve meşruiyet krizi gibi iki sorunun nedenlerini irdelemek ve bu sorunların sonucu olarak devreye sokulan uygulamanın, yani Avrupa Vatandaşları İnisiyatifi'nin, AB demokrasisine katkısı, verimliliği ve işlevsel yanları çerçevesinde onaylanan, reddedilen ve hala devam eden örnekler doğrultusunda incelemektir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU), which was initially established as an economic community, aimed to create a political union by turning over time due to factors such as its unique structure, periodic developments and the influence of intellectuals. The EU's goal of establishing a political union is possible only with the presence of more functional institutions, a strong democracy and better governance. In line with this goal, the European Union has adopted a political integration that includes deepening on one side and expanding on the other. As a result of the expansion waves, the EU, whose borders have been growing, has faced two important problems such as the constitutional crisis and the democracy deficit. One of the projects implemented by the union to solve the problems related to democracy, which is one of the indispensable values of the EU, and one of the projects implemented by the union to overcome these problems is the implementation of the European citizens initiative. The main purpose of this study is to examine the causes of two problems such as the EU's illegal democracy deficit and the constitutional crisis and to examine the mechanism in accordance with the examples approved, rejected and still ongoing in accordance with the contribution, efficiency and functional aspects of the application introduced as a result of these problems, i.e. the European Citizens' Initiative, to EU democracy.