Hakkari ili Yüksekova ilçesi üniversiteye hazırlanan gençlerin sosyal kaygı düzeyleri ve ebeveyn tutumları
Social anxiety levels and parent attitudes of youth preparing for university in Hakkari province Yüksekova
- Tez No: 730702
- Danışmanlar: PROF. DR. CEBRAİL KISA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Kaygı, Ebeveyn Tutumu, Gençler, Social Anxiety, Parental Attitude, Youth
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Araştırmanın tipi betimsel tarama modelidir. Saha araştırması kapsamında elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2020-2021 eğitim öğretim döneminde Hakkari Yüksekovada üniversiteye hazırlanan gençler oluşturmaktadır. Araştırma gönüllülük esasına dayanmıştır ve kolayda örneklem yöntemi benimsenerek anket uygulaması yapılmıştır. Bu kapsamda araştırmada 384 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formları üç bölümden oluşmaktadır Birinci bölümde ergenlerin Sosyo-demografik bilgilerine içeren sorular yer almıştır. İkinci bölümde Ebeveyn Tutumları Ölçeği ve üçüncü bölümde Sosyal Kaygı Ölçeği yer almıştır. Araştırmada veri analizi SPSS paket programında yapılmıştır. Gençlerin sosyal kaygı düzeyleri ve ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiye yönelik bulgular Pearson Korelasyon Testi ile incelenmiştir. Buna göre Kabul İlgi ve Psikolojik Özerklik alt boyutları ile sosyal kaygı arasında anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir. Kabul İlgi alt boyutu ile sosyal kaygı arasında negatif yönlü zayıf bir ilişki; Psikolojik Özerklik alt boyutu ile sosyal kaygı arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The type of research is descriptive survey model. The data obtained within the scope of the field research were evaluated. The universe of the research consists of young people who are preparing for university in Hakkari Yüksekova in the 2020-2021 academic year. The research was based on volunteerism and a questionnaire was applied by adopting the convenience sampling method. In this context, 384 people were reached in the research. Questionnaire form was used as data collection tool in the research. The questionnaire forms consist of three parts. In the first part, there are questions about the socio-demographic information of the adolescents. In the second part, Parental Attitudes Scale and in the third part Social Anxiety Inventory took place. Data analysis in the research was done in SPSS package program. The findings regarding the relationship between the social anxiety levels of the youth and their parental attitudes were examined with the Pearson Correlation Test. Accordingly, it was determined that there is a significant relationship between Acceptance, Interest and Psychological Autonomy sub-dimensions and social anxiety. A weak negative relationship between the Acceptance Interest sub-dimension and social anxiety; There is a weak positive correlation between the psychological autonomy sub-dimension and social anxiety.