Boşanmanın eşler bakımından kişisel sonuçları
Personel consequences of divorce
  1. Tez No: 730708
  2. Yazar: ŞEYMA KAHRAMAN IRMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMALE LEYLA BİNGÖL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Boşanma, Eşler Bakımından Kişisel Sonuçlar, Ortak Velayet, Divorce, Personal Consequences for Spouses, Joint Custody
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Günümüzde toplumun en temel yapıtaşını oluşturan aile birliğinin ayrılığı neticesinde yaşanan hukuki sorunlar değişen dünya şartlarına bağlı olarak artmaktadır. Eşler arasında var olan kişisel nedenlerin yanında işsizlik, yoksulluk gibi mali sorunlar da bu artışı tetiklemektedir. Bu durum, son zamanlarda boşanma hukukunun önemini artırmış ve Medeni Kanunumuzda birçok düzenlemeyi de beraberinde getirmiştir. Getirilen düzenlemelere bakıldığında, boşanmanın özellikle mali sonuçları ile ilgili birçok köklü değişiklik yapıldığı, kişisel sonuçlar içinse yargı kararlarıyla yeni uygulamalar getirildiği görülmektedir. Boşanmanın hukuki sonuçları açısından doktrinde birçok ayrım yapılmıştır. Bu ayrımlar içerisinde en isabetli olanı kuşkusuz boşanma kararının en tabii etkilenen sujeleri eşler için yapılan kişisel ve mali ayrımdır. Kanunun mali ayrım üzerinde oldukça fazla bir şekilde uygulama alanı bulması nedeniyle bu durum pek çok yargı kararıyla pekiştirilerek ortaya konulsa da kişinin sosyal hayatını daha çok etkileyen kişisel durumu üzerinde etkileri ve sonuçları özellikle müşterek çocuk bakımından oldukça önem arz etmektedir. Küresel dünyanın gelişimi ve değişimiyle boşanmanın kişisel sonuçlarına bağlı olarak“ortak velayet”hususu gündeme gelmiş ve ender de olsa yargı kararlarına konu olmaya başlamıştır. Bu sebeple günlük hayatta da çok sık karşılaşılan boşanmanın eşler bakımından kişisel sonuçları; tez konusu olarak tercih edilmiştir. Özellikle son dönemlerde gündeme gelen ortak velayet uygulamaları ve buna bağlı olarak yapılacak düzenlemeler ve mevcut düzenlemeler irdelenerek ortak velayet hususunun boşanmanın eşler bakımından kişisel sonuçları üzerinde etkileri incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, the legal problems experienced as a result of the separation of the family union, which constitutes the most basic building block of the society, are increasing depending on the changing world conditions. In addition to the personal reasons between the spouses, financial problems such as unemployment and poverty also triggers this increase. This situation has recently increased the importance of divorce law and has brought many regulations in our Civil Code. When we look at the regulations introduced, it is seen that many fundamental changes have been made, especially regarding the financial consequences of divorce, and new practices have been introduced with judicial decisions for personal results. Many distinctions have been made in the doctrine in terms of the legal consequences of divorce. The most accurate one among these distinctions is undoubtedly the personal and financial distinction made for the spouses, who are the most affected subjects of the divorce decision. Although this situation is reinforced by many judicial decisions, since the law has a lot of application area on financial separation, its effects and consequences on the personal situation, which affects the social life of the individual more, are especially important for the joint child. With the development and change of the global world, the issue of“joint custody”has come to the fore, depending on the personal consequences of divorce, and has become the subject of judicial decisions, albeit rarely. For this reason, the personal consequences of divorce in terms of spouses, which are very common in daily life; chosen as thesis topic. Particularly, joint custody practices that have come to the fore recently, the arrangements to be made accordingly, the existing regulations will be examined and the effects of joint custody on the personal consequences of divorce in terms of spouses will be tried to be examined.