Yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Boşnak öğrencilerin kullandıkları kelime öğrenme stratejileri
Vocabulary learning strategies utilized by Bosnian students who
- Tez No: 730737
- Danışmanlar: DR. MEHMET GÜRLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Bosna Hersek'te Türkçe, Sözcük Öğrenimi, Sözcük Öğrenme Stratejileri, Kelime Öğrenme Stratejileri
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kelime öğrenme stratejileri yabancı bir dili öğrenmenin temelini oluşturan önemli bir yerdedir. İnsanlar temel bir gramer bilgisi ile birkaç şey anlatabilirler fakat kelime bilgisi olmadan hiçbir şey anlatamaz. Bu araştırmada Boşnak öğrencilerin Türkçe öğrenirken hangi stratejileri ne kadar kullandıklarını belirlemek üzerine durulmuştur. Araştırma 2020-2021 eğitim döneminde Türkçe eğitimi gören/görüş öğrencilerden oluşmaktadır. Çevrimiçi ortamda yapılan ankete 210 öğrenci katılmıştır. Araştırmada kullanılan anket Oxford (1990) ve Schmitt (1997)'den derlenen 25 sorudan meydana gelmektedir. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 21 programı kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimleyici, Kruskal Wallis-H ve Mann Whitney-U testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yabancı dil olarak Türkçe öğrenen Boşnak öğrencilerin en çok kullandıkları strateji Sosyal Stratejiler olurken en az kullandıkları strateji ise bilişsel stratejiler olmuştur. Katılımcıların yaşlarına göre sosyal strateji kullanmalarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Öğrencilerin eğitim durumu, cinsiyet ve Türkçe düzeylerine göre kullanılan stratejilerde anlamsal bir farklılık görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Vocabulary learning strategies are the basis of learning a foreign language. People can tell a few things with a basic knowledge of grammar, but without vocabulary, they cannot say anything. This resarch focuses on determining which vocabulary learning strategies Bosnian students use while learning Turkish. The research consists of students who study Turkish in the 2020-2021 academic year. 210 students participated in the online survey. The questionnaire used in the research consists of 25 questions compiled from Oxford (1990) and Schmitt (1997). SPSS 21 program was used for the analysis of the obtained data. The obtained data were analyzed by descriptive, Kruskal Wallis-H and Mann Whitney-U tests. As a result of the research, while the most used strategy by Bosnian students who learn Turkish as a foreign language was Social Strategies, the strategy they used least was cognitive strategies. Significant differences were found in the use of social strategies according to the ages of the participants. There was no semantic difference in the strategies used according to the educational status, gender and Turkish level of the students. Keyword: Teaching Turkish as a Foreign Language, Turkish in Bosnia, Turkish in Bosnia and Herzegovina, Vocabulary Learning, Vocabulary Learning Strategies.