2013-2019 yılları arasında Suriye'den Türkiye'ye göçün yaratacağı güvenlik sorunları
Security problems to be created from Syria to Turkey between 2013-2019
- Tez No: 730738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR TÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Suriye, göç, sığınmacı, mülteci, güvenlik, Syria, immigration, asylum seeker, refugee, security
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Türkiye'de yaşayan Suriyeli sığınmacıların sayısı 4 milyona yaklaşmaktadır. Kısa zamanda bu kadar sığınmacının Türkiye'ye gelmişi olması çok sayıda sorun ve riski beraberinde getirmektedir. Bu risklerin bir bölümü güvenlikle ilgilidir. Bu güvenlik risklerinin araştırıldığı çalışmanın amacı, bir göçün neden olabileceği güvenlik risklerini Suriyeli sığınmacılar özelinde ele almaktır. Göçün neden olduğu kısa ve uzun vadeli güvenlik risklerinin neler olduğu, bu risklerin toplum için doğurduğu tehditler, bu risklere karşı alınacak önlemler çalışmanın konularını oluşturmaktadır. Çalışmada Suriyeli göçünün ulusal güvenlik risklerinden sağlık sorunlarına kadar birçok alanda ciddi riskler oluşturduğu görülmektedir. Öncelikle terör örgütleri için Suriye'deki otorite boşluğu bir fırsattır. Türkiye'de giderek artan bir Suriye karşıtlığı gelişmekte, toplumda ayrışma belirginleşmektedir. Özellikle Suriyeli çocuk ve gençlerin yeterli eğitim almaması durumunda ileride sonuçları ağır olacak istenmeyen hadiseler ortaya çıkabilecektir. Kayıp nesil tehlikesi söz konusudur. Tüm bu istenmeyen risklerin oluşmasını önlemek için toplumsal uzlaşıya dayalı, sığınmacıları ekonomik ve sosyal üretime katacak bir uyum sürecinin başlatılması gerekmektedir. Suriyeli sığınmacılara yönelik kaygı ve risklerin doğru bir biçimde değerlendirilmesi, onlara karşı toplumdaki önyargıların azalmasına ve doğru iletişim kanallarının oluşmasına fırsat verecektir.
Özet (Çeviri)
The number of Syrian asylum seekers living in Turkey has almost reached 4 million. The fact that huge number of asylum seekers have entered in Turkey within a very short period of time brings many risks and problems. Some of these risks are related to security issues. The aim of this study is to analyze the security risks resulting from mass migration of Syrian asylum seekers. Identifying the short and long term security risks, all the threats arising from these risks for the society and measures that should be taken against these risks are the topics of this study. It is seen in the study that serious risks have arisen from the migration of Syrian asylum seekers ranging from national security risks to health problems. First of all, the lack of authority in Syria is an opportunity for terrorist organizations. Animosity against Syrians is in rise in Turkey, and dissidence in the Turkish society on this issue is becoming evident. In particular, adverse events with potentially severe consequences can occur in the future because of inability of Syrian children andiadolescents having adequate education. The danger of lost generation is of question. With the purpose of preventing the occurrence of such adverse risks, a process of integration based on public consensus must be commenced to incorporate the asylum seekers into economic and social production process. Accurate evaluation of concerns and risks related to Syrian asylum seekers will allow reducing the prejudice against them in the society and establishing correct communication channels.