Bazı Iris türlerinin sitotaksonomik yönden incelenmesi
Cytotaxonomic investigation of some Iris species
- Tez No: 730788
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Iris, Iridaceae, Kromozom sayıları, Sitotaksonomi, Karyotip, Iris, Iridaceae, Chromosome numbers, Cytotaxonomy, Karyotype
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu çalışmada, Iridaceae (süsengiller) familyasına ait önemli cinslerden biri olan Iris cinsine ait ikisi endemik beş tür (Iris aucheri, Iris persica, Iris peshmeniana, Iris reticulata var. reticulata ve Iris sari) sitotaksonomik yönden incelenmiştir. Sitotaksonomik çalışmalar için farklı populasyonlardan toplanan bitkilere ait soğanların çimlendirilmesiyle elde edilen kök uçları kullanılmıştır. Bölünür somatik hücrelerde yapılan çalışmalar sonunda, bu türlerin kromozom sayımları ve karyotip analizleri yapılarak ideogramları çizilmiştir. Kromozom sayılarının Iris persica 2n=18, Iris sari 2n= 20, Iris aucheri ve Iris peshmeniana 2n=24, Iris reticulata var. reticulata 2n= 36, şeklinde oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, five endemic species (Iris aucheri, Iris persica, Iris peshmeniana, Iris reticulata var. reticulata and Iris sari) belonging to the genus Iris, which is one of the important genera of the Iridaceae family, were investigated cytotaxonomically. Root tips obtained by germinating bulbs of plants collected from different populations were used for cytotaxonomic studies. At the end of the studies carried out in dividing somatic cells, chromosome counts and karyotype analyzes of these species were made and their ideograms were drawn. Chromosome numbers are Iris persica 2n=18, Iris sari 2n= 20, Iris aucheri and Iris peshmeniana 2n=24, Iris reticulata var. reticulata 2n= 36, were determined to be in the form.