Eski Smyrna'da ele geçen khios chaliceleri
Chios chalices where found in old Smyrna
  1. Tez No: 730807
  2. Yazar: ZEYNEP BAHAR ZEYBEK BEYAZAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF SEZGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Smyrna, Chalice, Arkaik Dönem, Old Smyrna, Chalice, Archaic Period
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Eski Smyrna'da ele geçen Khios chalicelerinin incelendiği çalışma kapsamında, daha önce J. M. Cook ve E. Akurgal tarafından aktarılan bilgilerin dahil edildiği detaylı bir çalışma ve daha çok örnekle temsili amaçlanmıştır. 2014 yılı öncesinde ele geçen örnekleri kapsayan bu çalışma, chaliceler üzerinden Khios ve Eski Smyrna arasındaki etkileşime dair ipuçları sunar. Üç ana bölümden oluşan tezde çalışmanın detaylarının anlaşılması açısından ilk bölümünde materyal ve metod başlığı altında çalışmanın yöntemlerine ait bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde kent tarihçesi ele alınmıştır. Son bölümde, chaliceler hem kronolojik hem de tipolojik bir sıra ile detaylandırılmıştır. Her stil, stil özellikleri ve örnekleri ile bir arada verilerek bütünlük içinde değerlendirilmiştir. Chalicelerin büyük bölümünün ufak parçalar halinde ele geçmesi hem tipolojik hem kronolojik değerlendirmeyi güçleştirir. Bu sebeple bazı parçalar gruplandırılmaksızın dahil edilmiştir. Chalice formunun ortaya çıkış süreci ile birlikte başlayan Eski Smyrna'daki varlığı, MÖ 540 – 530 dolaylarına kadar devam eder. Eldeki veriler, MÖ 600 dolaylarında ticaretin kesintiye uğradığını düşündürür. Bu süreci kapsayan buluntular, olasılıkla Alyattes saldırısının tahrip tabakalarında parçalanmıştır. Bazı stiller en seçkin örnekleri ile temsil edilirken, Grand stile ait örneğe veya yazıtlı chalice parçasına da rastlanmaz. Ancak devam eden çalışmalar sırasında ele geçen yeni buluntular yahut farklı stilleri temsil eden örnekler ile sonuçların değişebileceğini de belirtmek gerekir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study in which the Chios chalices recovered in Old Smyrna were examined, it was aimed to represent the information previously transmitted by Cook and Akurgal in a more detailed study and more examples. This study, which covers samples recovered before 2014, provides clues about the interaction between Khios and Old Smyrna through chalices. In the thesis consisting of three main parts, in order to understand the details of the study, the details of the methods of the study under the title of materials and methods were indicated in the first part. In the second part, the history of the city discussed. In the last section, the samples were evaluated in both chronological and typological order. Each style is evaluated in entirety by combining it with the style features and representatives of the style. The fact that most of the chalices were captured in small pieces makes it difficult to evaluate both typological and chronological. Its existence in Old Smyrna, which began with the process of the appearance of the chalice form, continues until about 540-530 BC. The available data suggest that trade was interrupted for a short period of time around 600 BC. Perhaps the finds covering this process were fragmented in layers of destruction in the attack of the Alyattes. While some styles are represented by the most magnificent examples, there are no examples of the Grand style or a chalice fragment with inscriptions. However, it is also worth noting that the results may vary with missing parts or samples representing different styles recovered during the ongoing studies.