Eski Smyrna'da ele geçen küçük Aiol başlıkları
Small Aeolic capitals uncovered at old Smyrna
  1. Tez No: 823698
  2. Yazar: İSMAİL MERT TÜRKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU SEVİL AKAR TANRIVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Smyrna, Aiol başlığı, Arkaik, Aiol mimarlığı, Old Smyrna, Aeolic capital, Archaic, Aeolian architecture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Eski Smyrna'daki küçük Aiol başlıkları üzerine yapılan bu çalışmada, dikey volütlü Aiol sütun başlıklarının kökenleri ve Yunan kentlerindeki yayılımı kısaca değerlendirilmiştir. Küçük Aiol başlıklarının Athena Tapınağı ile olası ilişkisini irdelemek amacıyla Tapınağın inşa süreçleri ve ilişkili Aiol mimarlığı sütun elemanları incelenmiştir. Küçük Aiol başlıklarının Aiol mimarlığı içinde oturduğu zemin, tipolojik özellikleri, benzer örnekleri tartışılmış, ölçüleri ve mevcut durumları hakkındaki bilgiler sunulmuştur. Ayrıntılı çizimleri ilk kez bu çalışma kapsamında yapılan başlıklarla uyum sağlayabilecek sütun tamburu örnekleri incelenmiş ve rekonstrüksiyon önerisi sunan çizimleri yapılmıştır. Başlıkların kronolojisi ile Athena Tapınağı'nın uyumlu evrelerine değinilerek, kullanım alanları için öneriler sunulmuştur. Eski Smyrna'da 1990'lı yıllardaki kazı çalışmalarında ortaya çıkartılan ve Aiol mimarlığının gelişim süreci içerisinde önemli bir yer tutan küçük Aiol başlıklarının buluntu yeri, kullanım alanları gibi soruların cevaplanmaya çalışıldığı bu tezin amaçlarından biri de küçük Aiol başlıkları hakkındaki bilgi eksikliklerini giderip ilgili literatüre katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
In this study on small Aeolic capitals at Old Smyrna, the origins of vertically volutes Aeolic capitals and their distribution in Greek cities are briefly evaluated. In order to examine the possible relationship of the Small Aeolic capitals to the Temple of Athena, the construction processes of the Temple and the related Aeolian column elements were analyzed. The position, typological features and similar examples of small Aeolic capitals in Aeolian architecture are discussed, and information about the dimensions and current status of the capitals is presented. Column drum samples which can be compatible with the capitals whose detailed drawings was made for the first time within the scope of this study were examined, and drawings offering reconstruction proposals were made. Moreover, the chronology of the capitals and the compatible phases of the Temple of Athena are discussed, and suggestions for their usage are presented. One of the aims of this thesis, which tries to answer questions such as the location and usage areas of small Aeolic capitals, which were revealed during the excavations in the 1990s in Old Smyrna and which has an important place in the development process of Aeolian architecture, is to contribute to the relevant literature by eliminating the lack of information about small Aeolic capitals.