The macroeconomic factors effecting external debt in Somalia
Somali'de dış borcu etkileyen makroekonomik faktörler
  1. Tez No: 730870
  2. Yazar: HASSAN ISSE JIMALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Borç, Döviz Kuru, Ticaret Hadleri, Milli Gelir, En Küçük Kareler (OLS) Somali, External Debt, Exchange Rate, Terms of Trade, National Income, Ordinary Least Squares (OLS) Somalia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Somali'de devlet borcu konusu giderek daha önemli bir konu haline gelmektedir. Bu tezin temel amacı, 1970-2010 döneminde Somali'deki dış borcun temel belirleyicilerini analiz etmektir. Bunun için tezde Sıradan En Küçük Kareler (OLS) yöntemini uygulanarak ülkenin dış borcunu etkileyen makroekonomik değişkenleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu değişkenler, esas olarak döviz kurları, ticaret hadleri ve milli gelir kazançlarından oluşmaktadır. Tezin bulgularına göre, ticaret hadleri ve döviz kurları dış borç üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir pozitif etkiye sahiptir. Ticaret hadleri ve döviz kuru dış borç üzerinde olumlu olan bir takım özellikler ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, dış borç, çoğunlukla ulusal para biriminin devalüasyonu ve aslında ticaret hadlerindeki bozulma tarafından tetiklenmiştir. Ayrıca analiz, Somali'nin kamu dış borcu ile milli geliri arasında ters bir ilişki bulmuştur. Çalışmanın sonuç ve önerilerine göre etkin mali yönetim, döviz kuru belirlemeye odaklanarak ve döviz rezervleri yerine iç ticaret kaynaklarını ön plana çıkaran ek ticaret politikaları oluşturarak devlet borcunu en aza indirmek için kullanılabilir. Ayrıca, Somali'nin borç ertelemesi hızlandırılmalıdır. Dış borçlardaki hızlı iyileşme, iç barışıın muhafazası, ulusal güvenlik ve iyi yönetişim konularında da olumlu gelişmeleri gerektirir. Somali'nin politikacıları, iş dünyası liderleri, çok uluslu şirketler ve devlet kurumları, dış borçların azaltılması çabalarını teşvik etmeli ve bu konularda öncülük etmelidir.
Özet (Çeviri)
In Somalia, the issue of government debt has turned out to be an increasingly important subject matter. The fundamental purpose of this thesis is to identify the macroeconomic variables effecting the country's external debt in Somalia by applying the ordinary least squares (OLS) method to analyze the essential determinants of foreign debt in Somalia from 1970 to 2010. We mainly focus on these explanatory variables, including the exchange rate, terms of trade and national income earnings. According to the findings of the thesis, terms of trade and exchange rates have a statistically significant positive impact on foreign debt. The terms of trade and exchange rate reveal a number of characteristics that are positive for external debt. As an outcome, foreign debt was mostly triggered by the devaluation of the national currency and, indeed, the deterioration in terms of trade. In addition, the analysis found an adverse relationship between Somalia's public foreign debt and national income. According to the study's conclusions and recommendations, effective fiscal management can be used to minimize government debt by concentrating on exchange rate determination and establishing additional trade policies that emphasize domestic trading resources instead of foreign currency reserves. Somalia's debt relief must be accelerated. Rapid debt relief requires advances in peacekeeping, national security, and good governance. Somalia's politicians, business leaders, multinationals and government agencies should encourage and lead debt collection efforts.