Ashabu'l-hadisten günümüze selefi tefsir geleneğinin oluşumu
Formation of tafsir tradition of salafism from Ashabu'l-hadith to the present
  1. Tez No: 731027
  2. Yazar: KADİR ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Tevil, Selefîlik, Hanbelîler, Ashâbü'l-hadîs, Tafsir, Tawil, Salafism, Hanbalis, Ashâbu'l-hadîth
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 446
Özet
Ashâbü'l-hadîsten günümüze selefî tefsir geleneğinin oluşumunu konu edinen bu çalışma bir giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında çalışmanın konusu, amacı, kaynakları, sınırlılıkları ve metodu hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde öncelikle Ashâbü'l-hadîsten günümüze, vahyin keyfiyetine ilişkin görüşler ele alınmıştır. Ardından selefî düşüncenin itibar ettiği Kur'ân tarihi ve bazı Kur'ân ilimlerinin, Kur'ân tasavvurlarıyla tutarlılığı kritik edilmiştir. Neticede Ashâbü'l-hadîsten bu yana benimsenmiş olan Kur'ân tasavvurunun Kur'ân tarihi ve ilimlerine ilişkin kabulleriyle birçok noktada çeliştiği görülmüştür. Benzer şekilde, bazı Kur'ân ilimlerinde Ahmed b. Hanbel'den günümüze birbirinden oldukça farklı görüşlerin ortaya çıktığı müşahede edilmiştir. İkinci bölümde ise ilk olarak Ashâbü'l-hadîsten İbn Teymiyye'ye tefsir-te'vil kavramlarına ilişkin görüşlere yer verilmiştir. Ardından tefsirde yararlanılacak kaynaklar ve bu kaynakların değerine ilişkin görüşler ele alınmıştır. Ashâbü'l-hadîsten İbn Teymiyye'ye kadarki süreçte tefsirin öncelikli kaynağı sünnet/hadistir. Araştırmamızın merkezindeki müellifler arasında tefsirin kaynaklarını sistematize edip kaynaklar arası bir hiyerarşi öneren ilk kişinin İbn Teymiyye olduğu müşahede edilmiştir. Yine bu bölümde tefsirde aklın yeri ve değerine ilişkin görüşler ele alınmış, Ashâbü'l-hadîs döneminin belirgin vasfı olan katı akıl karşıtlığının İbn Batta ve Ebû Yaʻlâ gibi Hanbelîlerle birlikte yerini akla karşı daha müsamahakâr bir tutuma bıraktığı tespit edilmiştir. Son bölümde ise iman, Şiîlik ve imamet, tasavvuf ve ahkam ayetlerinin uygulanması meselelerine gelenekçi zihniyetin yaklaşımı serimlenmiş, selefî tefsir anlayışının pratiğe yansımaları bu başlıklar altında tespit edilmeye çalışılmıştır. Ashâbü'lhadîsten günümüze tefsir faaliyetinin sınırlarını rivayetlerin belirlediği tespit edilmiştir. Bununla birlikte Selefî düşüncenin kendisini atfettiği müellifler arasında birçok hususta farklı kanaatlerin tezahür ettiği görülmüştür. Sonuç olarak, Selefî tefsir anlayışının, Kur'ân metninin orijinal anlamını tespit etmede birtakım avantajlar sağlamakla birlikte sistemli bir anlama-yorumlama metodu önermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which deals with the formation of the Salafi tafsir tradition from the Ashâbü'l-hadîth to the present, consists of an introduction and three parts. In the introduction, information is given about the subject, purpose, sources, limitations and method of the study. In the first chapter, firstly, the views on the nature of revelation from the ashab al-hadith to the present are discussed. Then, the consistency of the history of the Qur'an and some Qur'anic sciences, which is respected by the Salafist thought, with the Qur'anic conceptions has been criticised. As a result, it has been seen that the conception of the Qur'an, which has been adopted since the ashâbu'l-hadith, contradicts its acceptances in the history and sciences of the Qur'an at many points. At the same time, Ahmed b. It has been observed that quite different views have emerged in some Qur'anic sciences from Hanbal to the present. In the second part, firstly, the views on the concepts of tafsir and ta'wil from the ashab al-hadith to Ibn Taymiyya are given. Then, the sources to be used in tafsir and the views on the value of these sources are discussed. The primary source of tafsir in the process from the Ashab al-hadith to Ibn Taymiyya is sunnah/hadith. Among the authors at the center of our research, it was observed that Ibn Taymiyya was the first to systematize the sources of tafsir and propose a hierarchy between sources. Again, in this section, the views on the place and value of reason in tafsir are discussed, and it has been determined that the strict opposition to reason, which is the distinctive feature of the period of ashâbu'l-hadîth, has left its place to a more tolerant attitude towards reason with Hanbalis such as Ibn Batta and Abu Yaʻla. In the last part, the approach of the traditional mindset to the issues of faith, Shiism and imamate, mysticism and the application of the verses of judgment has been revealed, and the reflections of the Salafist tafsir understanding in practice have been tried to be determined under these headings. It has been determined that the limits of the tafsir activity from the Ashâbü'l-hadîth to the present are determined by the narrations. However, it has been observed that there are different opinions on many issues among the authors to whom Salafi thought ascribes itself. As a result, it has been determined that the Salafi understanding of tafsir does not offer a systematic method of understanding-interpretation, although it provides some advantages in determining the original meaning of the Qur'anic text.