Kütüphanede radyo frekanslı tanımlama sistemleri ile materyal yönetimi ve güvenliği: UHF ve HF üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
Material management and security with radio frequency identification systems in the library: A comparative study on UHF and HF
  1. Tez No: 731093
  2. Yazar: AZİZ DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM BİNİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: RFID, Kütüphane, HF ve UHF, Güvenlik, RFID, Library, HF ve UHF, Security
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yüksek Lisans Tez Özeti Durak, Aziz. Kütüphanelerde Radyo Frekanslı Tanımlama Sistemleri ile Materyal Yönetimi ve Güvenliği: UHF ve HF Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme, Yüksek Lisans Tezi, Çankırı, 2022. Bu araştırmada elde edilmek istenen, kütüphanede materyal yönetimi için tercih edilen HF veya UHF frekans aralığında çalışan RFID sistemlerinin başarım durumu ile olası kayıp, kaçak ve uyumsuzlukları hakkında somut veriler sunabilmektir. Araştırmada farklı RFID marka teknolojilerini kullanan iki kütüphanede örnek olay incelemesi yapılmıştır. Kütüphane dermelerinden alınan belli bir kesit örnek materyaller ile testler gerçekleştirilmiştir. Bu derme ünitesi ile yirmi dört farklı test HF ve UHF sistemleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Örnek olay incelemesinde HF ve UHF frekans aralığına göre genel başarım/kayıp kaçak durumu arasında anlamlı bir ilişkiye ulaşılmıştır. Tüm sistem bileşenlerinin başarım ve kayıp kaçak durumları bir bütün olarak test edildiği çalışmada, HF sisteminde kayıp kaçak oranın %27,1; UHF sisteminin oranı %40,1 olarak bulgulanmıştır. Ancak sistem başarımları veya başarısızlıkları alt bileşenlerden farklılık göstermiştir. Etiket sinyal sürüklemesi, etiket ve okuyucuların açısı, güvenlik kapılarının frekansa göre alarm pik seviyeleri, sinyal bozucu etkenlere göre güvenlik kapılarının başarımı, mobil el terminallerinin yer bulma, ayıklama ve sayım işlemlerinde HF ve UHF sistemlerinin başarım durumları arasında farlılık görülmüştür. Her iki teknoloji de de bazı sistem bileşenlerde başarım durumu %100 ile sonuçlanırken, bazı sistem bileşenlerinde kayıp kaçak durumu %74, %79 gibi büyük oranlara çıkabilmektedir. RFID sistemlerinin başarım ve kayıp-kaçak durumlarının ortaya konulduğu bu çalışmada HF ve UHF sistemlerinin başarımlarının yanı sıra kütüphane operasyonel işlemlerinde çevresel faktörlere bağlı olarak teknik sorunların olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Çankırı Karatekin University, Social Sciences Institute Master's Thesis Abstract Durak, Aziz. Radio Frequency Identification Systems and Material Management and Security in Libraries: A Comparative Study on UHF and HF, Master Thesis, Çankırı,2022. The aim of this research is to provide concrete data about the performance status of RFID systems operating in the HF or UHF frequency range, which is preferred for material management in the library, as well as possible loss, leakage and incompatibility. In the study, sample event examination was carried out in two libraries using different RFID brand technologies. Tests were carried out with a certain section of sample materials taken from the library dermes. Twenty-four different tests were carried out on HF and UHF systems with this make-up unit. In the case study, a significant relationship was found between general performance/loss leakage status according to HF and UHF frequency range. In the study, where the performance and loss of all system components were tested as a whole, the loss leakage rate in the HF system was 27.1%; The rate of UHF system was found to be 40.1%. However, system performance or failures differed from subcomponents. There was a differentiation between the angle of label signal drag, angle of labels and readers, alarm peak levels of security gates according to frequency, performance of security gates according to signal disruptive factors, performance of HF and UHF systems in the locating, sorting and counting of mobile hand terminals. In both technologies, performance in some system components results in 100%, while in some system components, the loss leakage status can increase to 74%, 79%. In this study, which revealed the performance and loss-leakage status of RFID systems, it was concluded that there were technical problems in the performance of HF and UHF systems, as well as environmental factors in library operational processes.