Somali'de kriz, çatışma çözümü ve barış inşa çabaları incelemesi: Kuzey Somali bölgesi örneği 1990-1993
A study of crisis, conflict resolution and peace-building efforts in Somalia: Case of the North Somali region 1990-1993
  1. Tez No: 731094
  2. Yazar: SAİD İSSE MOHAMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözümü, barış inşası, somalia, kuzey somali, Conflict Resolution, peace building, somalia, northern somalia
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Somali, etnik olarak Afrika'daki en homojen ülkelerden biridir. Tüm Somalililer Müslümandır ve aynı dili, kültürü paylaşırlar. Bunlara rağmen Somali halkı Afrika'daki en korkunç iç savaşlardan birini yaşamıştır. 1991 yılında Siad Barre hükümeti devrildikten sonra kanun ve düzenin olmadığı bir yere dönüşen Somali'de zaman geçtikçe merkezi yönetim gücünü kaybetmiş; çatışma ortamı oluşmuştur. Yıllar boyunca, bölgesel ve uluslararası arabulucular tarafından istikrarlı olarak barış inşası ve uzlaşma çabası hayata geçirilmeye çalışılmış; tepeden inme bir anlayışla Somali Devleti kurulmak istenmiştir. Ancak bu çabalar karşılık bulamamıştır. Çatışmalara çözüm bulmak için, Somali'nin kuzey bölgelerinde siyasi liderler ve klan liderleri, dışarıdan müdahale olmaksızın aşağıdan yukarıya doğru işleyen geleneksel Somali yönetim biçimlerinin dâhil edildiği bir sistemi başarıyla yürütmüştür. Böyle bir barış inşası ve çatışma çözüm mekanizmalarının uygulanması, tüm Somali topraklarındaki en istikrarlı siyasi sistemlerden birinin oluşmasına yardımcı olmuştur. Bu çalışma, Somali Cumhuriyeti'nin Kuzey Somali bölgesinde 1990-1993 yılları arasında gerçekleşen çatışma çözümünü ve barış inşasını incelemektedir. Somali Cumhuriyeti'nin kurulmasından önce ve sonra Somali nüfusunun siyasi ve sosyal yapısını, Somali iç savaşının ana kaynaklarını ve Somali'nin kuzey bölgelerindeki çatışmaları çözmeyi amaçlayan Somali liderliğindeki uzlaşma konferanslarının başarısını analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Somalia is one of the most ethnically homogeneous countries in Africa. All Somalis are Muslim and share the same language and culture. Despite this, the people of Somalia have suffered one of the most dreadful civil wars in Africa. After the Siad Barre government was overthrown in 1991, Somalia changed into a place without law and order, and as time passed, the central government lost its power; conflict has arisen. Throughout the years, efforts for peacebuilding and reconciliation have been consistently pursued by regional and international mediators; It was aimed to establish the Somali State with a top-down approach. However, these efforts have not been reciprocated. In order to resolve conflicts, political and clan leaders in the northern regions of Somalia have successfully implemented a system that incorporates traditional Somali forms of government that operates from the bottom up without external interference. The implementation of such peacebuilding and conflict resolution mechanisms has helped create one of the most stable political systems in the entire Somali territories. This study examines conflict resolution and peacebuilding in the northern Somali region of the Republic of Somalia between 1990-1993. It aims to analyze the political and social structure of the Somali population before and after the establishment of the Republic of Somalia, the main sources of the Somali civil war, and the success of the Somali-led reconciliation conferences aimed at resolving the conflicts in the northern regions of Somalia.