Banka teminat mektupları
The bank letters of guarantee
- Tez No: 731140
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUBA BİRİNCİ UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
- Anahtar Kelimeler: banka, muhatap, teminat mektubu, lehtar, risk, Bank, interlocutor, letter of guarantee, beneficary, risk
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Banka teminat mektupları, sözleşmede borçlu olan tarafın edimini hiç veya gereği gibi yerine getirmemesi halinde alacaklı açısından ortaya çıkabilecek zararları güvence altına alma işlevine sahip banka tarafından düzenlenen belgelerdir. Bu teminat mektupları, uygulama ile ortaya çıkmış ve zaman içinde önem kazanmıştır. Sözleşmenin tarafları arasında güveni inşa etmek için sıklıkla başvurulan bir teminat aracı haline gelen banka teminat mektuplarının uygulamada daha çok tercih edilmesinin sebebi bankaların güven veren itibarlı kurumlar olmasıdır. Ekonomik olarak güçlü konumda olduğundan bankaların verdiği bu teminat ile alacaklı açısından var olan güven problemi de önemli ölçüde bertaraf edilmeye çalışılmıştır. Hakkında kanuni bir düzenleme olmaması sebebiyle banka teminat mektuplarının hukuki niteliği konusunda doktrinde süregelen tartışmalar olmuş, Yargıtay'ın verdiği 1967 ve 1969 tarihli İçtihadı Birleştirme Kararları doğrultusunda üçüncü kişinin fiilini taahhüt niteliğinde bir garanti sözleşmesi olduğu yönünde değerlendirme yapılmıştır. Bu kararlar ile birlikte doktrinde hukuki nitelik konusunda var olan görüş farklılıkları yerini banka teminat mektuplarının garanti sözleşmesi olduğu yönünde yaygın bir kabule bırakmıştır. Ancak bu yaygın kabule rağmen hukukumuzda yasal bir düzenleme bulunmadığından ve daha çok uygulama gelişen bir kurum olduğundan inceleme konusu yapılma gereği duyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Bank letters of guarantee are documents which are issued by the bank in order to reassure the debtee's damages which may emerge in the possibility that the obligor does not fulfill its liability at all or as is due. These letters of guarantee have emerged by implementation and have gained importance over time. The reason why bank letters of guarantee, which have become a typically used means to construct trust between the parties of contract, are mainly preferred is that banks are nominal institutions that give confidence. Since it is in a strong position economically, with this guarantee given by the banks, the problem of trust in the debtee's aspect was struggled to be disposed to a considerable extent. For the reason it does not have a legal regulation, there have been ongoing debates in the doctrine as regards to legal qualification of bank letter of guarentee. In line with decisions of the unification of conflicting judgments dated 1967 and 1969 given by the Court of Cassation, they are interpreted as a commitment to the act of the third person. Together with these decisions, the differences of opinion in the doctrine as regards the legal qulification have been replaced by the common admission that bank letters of guarentee are contract of guarantly. Nevertheless counter to this common admission, as there is no legal regulation in our law about it and it is an institution that progresses with mainly implementations, it was regarded necessary to be a subject of study.