Erciyes üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi akademik Türkçe kitap setlerinin okuma metinleri ve etkinliklerinin incelenmesi
Investigation of reading texts and activities of academic Turkish book sets of Erciyes University, İstanbul University and Gazi University
- Tez No: 731153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LOKMAN TANRIKULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: okuma, okuma etkinlikleri, ders kitapları, reading, reading activities, texsbooks
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilgiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez çalışmasında amaç yabancılara Türkçe öğretimi amaçlı kullanılan Erciyes Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Akademik Türkçe kitap setlerindeki okuma metinlerinin ve etkinliklerinin incelenmesidir. Öğrencilerin akademik anlamda okuma, okuduğunu anlayıp yorum yapabilme becerisini geliştirmektir. Bu bağlamda okuma metinleri ve okuma metin etkinlikleri başta olmak üzere metinlere ait farklı unsurlar üzerinde incelemeler yapılmıştır. Çalışma, nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde doküman incelemesi yöntemine başvurularak gerçekleştirilmiştir.“Doküman incelemesi, araştırılması hedeflenen olgu ve olaylar hakkında bilgi içeren yazılı materyallerin analizini kapsar”(Yıldırım ve Şimşek, 2013, s. 217). Yıldırım ve Şimşek'e (2013) göre doküman incelemesi nitel araştırmalarda tek başına kullanılabilmektedir. Bu çalışmada, araştırmanın doğası gereği doküman incelemesi tek başına yeterli görülmüş ve herhangi bir başka yöntemden yararlanılmamıştır. Çalışma kapsamında toplamda 7 akademik ders kitabı incelenerek çeşitli bulgulara ve sonuçlara ulaşılmıştır. Araştırmada incelenen tüm kitaplar elde edilen bulgular doğrultusunda karşılaştırılmıştır. Farklı çalışma maddeleri doğrultusunda incelenen kitaplar arasında değerlendirilmeye gidilmiştir. Yapılan değerlendirmelere göre, akademik Türkçe ders kitaplarında, okuma metinleri her bölümde farklılık göstermektedir. Okuma metinlerinde aynı tür etkinliklerin kullanımı dikkat çekmektedir. Etkinlik türlerinin çeşitlenmesi öğrencilerin bilişsel düşünme yeterliliğini desteklemesi bakımından önemlidir. Ayrıca sosyal bilimler, sağlık bilimleri ve fen bilimleri alanında yazılmış kitapların metin sayılarının eşit olması önemlidir. Metin sayılarının türlere göre eşit ya da yakın sayıda olması öğrencilerin akademik anlamda eşit terim ve kavrama ulaşmasını destekler bir durumdur. Okuma metinlerinin görsellerle desteklenmesi uzman görüşlerce önemlidir. Görsel kullanımı öğrenmeyi kalıcı hale getiren bir durumdur. İncelenen akademik ders kitapları arasında görsel kullanımı konusunda önemli farklılıklar mevcuttur. Akademik metinlerin görseller ile desteklenmesi ve kullanılan görsellerin metne uygunluğu uzman görüşlerce önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to examine the reading texts and activities in Erciyes University, Istanbul University, Gazi University Academic Turkish book sets used for teaching Turkish to foreigners. It is to develop the ability of students to read in an academic sense, to understand what they read and to make comments. In this context, studies were made on different elements of the texts, especially reading texts and reading text activities. The study was carried out by applying the document analysis method within the framework of the qualitative research approach.“Document analysis includes the analysis of written materials containing information about the facts and events aimed to be investigated”(Yıldırım and Şimşek, 2013, p. 217). According to Yıldırım and Şimşek (2013), document analysis can be used alone in qualitative research. In this study, due to the nature of the research, document analysis alone was considered sufficient and no other method was used. Within the scope of the study, a total of 7 academic textbooks were examined and various findings were reached. All the books examined in the study were compared in line with the findings obtained. An evaluation was made among the books examined in line with different study items. According to the evaluations, there is variation in the distribution of reading texts according to chapters in academic Turkish textbooks. The use of the same type of activities in reading texts draws attention. The diversity of activity types is important in terms of supporting students' cognitive thinking competence. In addition, it is important that the number of texts of the books written in the fields of social sciences, health sciences and science is equal. The fact that the number of texts is equal or close according to the genres is a situation that supports students to reach equal terms and concepts in academic terms. Supporting reading texts with visuals is important by expert opinions. Visual use is a condition that makes learning permanent. There are significant differences in the use of visuals among the academic textbooks examined. Supporting academic texts with visuals and the compatibility of the visuals with the text are suggested by expert opinions.