T.C. Üniversiteleri Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü ve Konservatuar Müzikoloji Bölümü öğretim elemanları ile son sınıf öğrencilerinin piyano eğitimine ilişkin görüşleri
The attitudes of the instructors and the senior students at musicology departments of the fine arts faculties and the conservatories in Turkish Republic toward piano education
  1. Tez No: 144899
  2. Yazar: BAHAR GÜDEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik bilimi içerisindeki piyano eğitimine ilişkin görüşler, Musicology, piano education
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
T.C. ÜNİVERSİTELERİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ MÜZİK BİLİMLERİ BÖLÜMÜ ve KONSERVATUAR MÜZİKOLOJİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARI İLE SON SINIF ÖĞRENCİLERİNİN PİYANO EĞİTİMİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ BAHAR GÜDEK ÖZET Bu arastama, T.C. Üniversiteleri Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü ve Konservatuar Müzikoloji Bölümü öğretim elemanları ile son smıf öğrencilerinin piyano eğitimine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma evrenini T.C. Üniversiteleri Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri Bölümü ve Konservatuar Müzikoloji Bölümü öğretim elemanları ile son sınıf öğrencileri oluşturmuştur. Dokuz Eylül Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri ile Hacettepe Üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi Müzikoloji Bölümü öğretim elemanları ve son smıf öğrencileri örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmada durum tespitine yönelik bir model esas alınmış, verilerin bir kısmı anket yolu ile bir kısmı da literatür taraması yöntemi ile toplanmaya çalışılmıştır. Araştırmada; Müzik Bilimleri/Müzikoloji Bölümleri piyano eğitiminin, müzik bilimi içerisindeki konumu ve kullanım amacının açıkça ortaya konmamış olduğunu, dolayısıyla son smıf öğrencilerinin piyanoyu müzik bilimi kapsamı içerisinde, yeterince işlevsel olarak kullanamadıklan ortaya çıkmıştır. Sonuçta, piyanonun müzik bilimi içerisinde daha işlevsel olarak kullanımına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
11 THE ATTITUDES OF THE INSTRUCTORS AND THE SENIOR STUDENTS AT MUSICOLOGY DEPARTMENTS OF THE FINE ARTS FACULTIES AND THE CONSERVATORIES IN TURKISH REPUBLIC TOWARD PIANO EDUCATION BAHAR GÜDEK ABSTRACT The purpose of this study is to determine the attitudes of the instructors and the senior students at the musicology departments of the fine arts faculties and the conservatories in Turkey toward piano education. The population of this study is the instructors and senior students at musicology departments of the fine arts faculties and the conservatories in Turkey. The samples were drawn from the instructors and senior students at the musicology depatments of Dokuz Eylül University, Atatürk University, Erciyes University Fine Arts Faculty, Hacettepe University, İstanbul Technical University and Yıldız Technical University. The present study is designed as case study. The data is collected through literature review and administering a questionnaire to the samples. The result of the study showed that the function of piano education in musicology cannot be defined clearly neither by the instructors nor the senior students.lt has also been observed that the senior musicology students cannot relate their piano study whit the area they receive education. In conclusion, recommendations about using piano in musicology more functionally were made.